ГоловнаСвіт

Китай розгортає свою військову базу в Африці

Пекін офіційно описує новий об'єкт як базу матеріально-технічного забезпечення.

Китай розгортає свою військову базу в Африці
Китайские солдаты
Фото: EPA/UPG

Китай відправив перші кораблі з персоналом для військової бази в африканській країні Джибуті.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"База забезпечить виконання Китаєм місій - таких як супровід, миротворча діяльність і гуманітарна допомога в Африці і Західній Азії. Ця база також сприятиме виконанню завдань за кордоном, включаючи військову співпрацю, спільні навчання, евакуацію, а також спільну підтримку безпеки міжнародних стратегічних морських шляхів", - йдеться в повідомленні китайського інформагентства "Сіньхуа".

Як зазначається, це перша китайська військово-морська база за кордоном, хоча Пекін офіційно описує її як базу матеріально-технічного забезпечення.

Повідомляють, що Китай почав будівництво бази минулого року. Її використовуватимуть для поповнення запасів кораблів військово-морських сил, які беруть участь у миротворчих і гуманітарних місіях, зокрема біля берегів Ємену і Сомалі.

Як відомо, Джибуті розташована на півночі Африканського Рогу. Вона межує з Еритреєю на півночі, з Ефіопією на заході і півдні та із Сомалі на південному сході. Решта кордону проходить по Червоному морю і Аденській затоці.

Нагадаємо, що на початку червня голова Пентагону дорікнув КНР у мілітаризації штучних островів у Південно-Китайському морі.

Китай претендує майже на все Південно-Китайське море, включаючи рифи і острови, про права на які заявляють і інші держави. Останніми роками Китай штучно нарощує острови архіпелагу Спратлі, розміщуючи на них військову інфраструктуру. Наприкінці минулого року американські експерти із Центру стратегічних і міжнародних досліджень розгледіли на супутникових фотографіях ознаки систем протиракетної оборони на цих насипних островах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram