ГоловнаСвіт

У Канаді вводять податок на короткострокову здачу житла в оренду

Дозвіл на здачу другого житла отримати буде неможливо.

У Канаді вводять податок на короткострокову здачу житла в оренду
Фото: EPA\UPG

Жителі канадського Ванкувера, які хочуть здавати своє житло в короткострокову оренду туристам, будуть змушені купувати в міста спеціальну ліцензію.

Відповідні зміни до законодавства оголосив мер Ванкувера Грегор Робертсон, повідомляє "Укрінформ"

"Наш житловий фонд передбачений у першу чергу для довгострокового проживання в ньому", - пояснив мотивацію законодавців Робертсон.

Він уточнив, що в разі позитивного голосування депутатами міськради жителям Ванкувера залишать можливість здавати своє основне житло в короткострокову оренду, купивши перед цим у міста спеціальну ліцензію за 49 доларів на рік. При цьому дозвіл на здачу другого житла отримати буде неможливо.

Додаткові мита будуть накладені і на операторів короткострокової оренди, які тепер, окрім федеральних і місцевих податків, будуть змушені віддавати місту до 3% власної комісії. "Короткострокова оренда зараз становить до 30% усього доступного туристам проживання. Таким чином, Airbnb фактично є найбільшим готелем Ванкувера", - зазначив Робертсон.

Мер подякував американській компанії Airbnb за співпрацю з місцевою владою і пояснив, що на кожному оголошенні про оренду на сайті буде вказуватися номер ліцензії власника. За його підрахунками, близько 30% чинних пропозицій залишаться, але власники близько 1000 об'єктів будуть змушені прибрати їх з ринку.

Таким чином міська влада намагається подолати рекордно високі ціни на нерухомість у Ванкувері, які вже стали недоступними для більшості канадців. Хоча офіційно порожніми в місті є тільки 0,8% квартир, для короткострокової оренди є майже 6000 квартир, що на 10% більше, ніж рік тому.

Подібні законодавчі ініціативи минулого місяця оголосили і в Торонто, що теж страждає від непомірно високих цін на житло.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram