ГоловнаСвіт

ПАРЄ затвердила процедуру імпічменту для відставки Аграмунта

За проголосували 154 делегати, проти - 30. 

ПАРЄ затвердила процедуру імпічменту для відставки Аграмунта
Фото: ПАСЕ

Парламентська асамблея Ради Європи внесла до свого регламенту процедуру імпічменту президента, що відкриває можливість для відставки нинішнього глави ПАРЄ Педро Аграмунта.

За проголосували 154 делегати, проти - 30. Утрималися ще 13 осіб.

"ПАРЄ намагається вийти з політичної кризи, в яку її завів чинний президент Аграмунт через політ російським літаком до диктатора Асада. Щойно Асамблея проголосувала за введення процедури імпічменту, яка може початися негайно (хоча й може тривати до осені - до наступної сесії )", - написав голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв у фейсбуці.

Він вважає, що людина, яка втратила довіру, не може далі очолювати ПАРЄ і дискредитувати організацію.

"Це недовіра. Він має негайно сам подати у відставку. Але він утік до Іспанії ... І тому тепер ми повинні проголосувати за імпічмент, і у нас є на це регламентні норми. Перший імпічмент в історії ПАРЄ", - заявила своєю чергою делегат від України Ірина Геращенко.

Вона назвала Аграмунта "людиною без честі й совісті, випадковим пройдисвітом на посаді президента ПАРЄ".

При цьому українська делегація розраховує, що до імпічменту справа не дійде й Аграмунт подасть у відставку добровільно.

Нагадаємо, що у квітні після поїздки Аграмунта в Сирію разом з делегацією російських парламентаріїв була досягнута домовленість про відставку президента ПАРЄ. Однак цієї домовленості не було дотримано. Голова асамблеї не оголосив про дату своєї відставки, а лише висловив готовність піти з посади, а 29 травня приїхав до Праги для головування на засіданні Бюро ПАРЄ.

26 червня група Європейської народної партії в Парламентській асамблеї Ради Європи, яку представляє Аграмунт, оголосила йому недовіру.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram