ГоловнаСвіт

Держдеп США розробив новий підхід до відносин з Росією

Про Україну в документах, які потрапили в ЗМІ, не згадують.

Держдеп США розробив новий підхід до відносин з Росією
Рекс Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Рекс Тіллерсон розробив концепцію майбутніх американо-російських взаємин з трьох пунктів. У її рамках передбачено вибудовувати конструктивні робочі відносини з РФ згідно з обмеженим списком тем.

Про це повідомляє американське інтернет-видання BuzzFeed.

Першим пунктом плану є доведення до відома Москви, що агресивні дії стосовно США - це програшний варіант, який буде контрпродуктивним для обох сторін. Якщо РФ вживатиме рішучих заходів, що суперечать інтересам США, наприклад, постачання зброї афганським талібам або переслідування американських дипломатів у Москві, Вашингтон дасть відповідь, повідомив виданню чиновник США, знайомий з текстом документа.

Другий пункт плану Тіллерсона - співпраця в питаннях, які є стратегічно важливими для США, до яких належить мирне врегулювання в Сирії, зупинка розвитку атомної програми КНДР, боротьба з кібершпигунством і кібербезпека. Держсекретар США хоче домогтися припинення зростання торгівлі між РФ і Північною Кореєю і налагодити з Москвою координацію дій у боротьбі з терористичним угрупованням "Ісламська держава" в Сирії. Водночас незрозуміло, як він має намір досягти цього, пише видання. Крім того, Вашингтон і Москва володіють витонченим арсеналом кіберзброї, але при цьому не досягли домовленостей про те, що є чесною грою, а що - ні, вказало джерело видання.

Третім блоком є питання досягнення "стратегічної стабільності" в стосунках з Росією - термін, що включає в себе спектр довгострокових взаємних геополітичних цілей.

Нагадаємо, 15 червня Сенат США затвердив законопроект про введення нових санкцій проти РФ. Схвалений сенатом документ також дозволяє Конгресу США перевіряти будь-яке рішення Білого дому про припинення або скасування штрафних заходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram