ГоловнаСвіт

У КНДР пообіцяли продовжувати ядерні випробування

Північнокорейський дипломат заявив, що превентивний удар по КНДР неможливий.

У КНДР пообіцяли продовжувати ядерні випробування
Фото: EPA/UPG

Посол Північної Кореї у Великобританії Чой Іль заявив, що КНДР проведе шосте ядерне випробування тоді і там, де захоче північнокорейський лідер Кім Чен Ин.

Про це дипломат розповів в інтерв'ю Sky News.

"Щодо шостого ядерного випробування - я не знаю запланованого для нього часу, оскільки я перебуваю тут, у Великій Британії, а не в моїй рідній країні. Проте я можу сказати, що ядерне випробування буде проводитися в тому місці і в той час, де і коли вирішить наш верховний лідер Кім Чен Ин", - заявив Чой Іль. За його словами, КНДР не проводили б ядерні випробування і запуск балістичних ракет, якби боялися загрози нападу з боку США.

"Якби ми боялися цього, ми, ймовірно, не проводили б ядерні випробування чи запуск балістичних ракет. Ми розвиваємо нашу ядерну міць, щоб реагувати на такого типу атаки з боку Штатів. Якщо США нападуть на нас, наші військові і населення буде повністю готове відповісти на будь-які атаки", - додав посол.

На думку дипломата, превентивний удар по КНДР неможливий, оскільки за перших таких ознак Північна Корея "перетворить на попіл" стратегічні активи США в регіоні.

Чой Іль також заявив, що нові санкції не вплинуть на ядерні амбіції КНДР, оскільки обмеження щодо його країни чинні близько 60 років і ніяк не вплинуть на дії Пхеньяна. Він також відкинув припущення, що бажання уряду КНДР розвивати свою ядерну програму негативно позначається на умовах життя північнокорейців.

За його словами, "єдиний спосіб захистити Північну Корею - продовжити зміцнювати свою міць достатньою мірою для того, щоб придушити будь-які ворожі країни". "Це єдиний спосіб захистити наш мир і безпеку. Це урок, який ми відчули на власних кістках", - зазначив він.

Ядерні випробування і ракетні стрільби в КНДР турбують світову громадськість. Низка країн посилили або ввели нові санкції проти Північної Кореї з метою змусити Пхеньян відмовитися від ідеї розробки власної ядерної бомби.

Нагадаємо, напруження навколо Корейського півострова зросло протягом останніх місяців, коли у відповідь на безконтрольні випробування балістичних ракет Пхеньяном і підготовку до проведення чергового випробування ядерної зброї США пригрозили завдати превентивного удару по КНДР. Зараз у регіоні зосереджено ударну групу бойових кораблів США на чолі з авіаносцем Карл Вілсон. Крім того, США розгорнули систему протиракетної оборони THAAD на території Південної Кореї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram