ГоловнаСвіт

Мера Риги оштрафували за спілкування зі школярами російською мовою

Чиновник має намір оскаржити рішення про штраф у судовому порядку.

Мера Риги оштрафували за спілкування зі школярами російською мовою
Нил Ушаков
Фото: Wikipedia

У Латвії Центр державної мови виписав меру столиці Риги Нілу Ушакову штраф на €50 за публічне спілкування з групою школярів російською мовою. Чиновник заявив про намір оскаржити це рішення в суді.

Про це сам Ушаков повідомив у своєму Facebook.

Як стверджує сам градоначальник, під час "неформальної зустрічі" "російськомовні школярі" поставили йому питання їхньою рідною мовою, нею ж мер їм і відповідав. При цьому процес спілкування транслювався на особистій сторінці Ушакова в соцмережі.

"На думку Центру державної мови, посадова особа не може відповідати школярам їхньою рідною мовою. Навіть під час неформального спілкування. А факт трансляції у Facebook є ще й обтяжливим фактом. Навіть незважаючи на те, що це моя особиста сторінка", - зазначив чиновник.

Ушаков додав, що не згоден зі штрафом і оскаржить його в судовому порядку, оскільки вважає, що закон Латвії про державну мову не поширюється на неформальне спілкування.

Центр державної мови - держустанова в Латвії, що займається перевіркою дотримання норм у сфері використання латиської мови. За порушення норм закону про державну мову посадовцю загрожує до €250 штрафу, в разі повторного порушення - звільнення з роботи.

Як повідомляли в лютому, суд заборонив мерові Риги спілкуватися в соцмережах іноземними мовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram