ГоловнаСвіт

Мера Риги запідозрили в порушенні закону через промову російською мовою

За даними ЗМІ, перший російський мер Риги виступав перед 200 тис. осіб

Мера Риги запідозрили в порушенні закону через промову російською мовою
Нил Ушаков
Фото: Wikipedia

Центр державної мови Латвії (ЦДМ) оцінить, чи відповідає закону виступ 9 травня мера Риги Ніла Ушакова у парку Перемоги з промовою російською мовою.

Про це повідомляє агентство BNS з посиланням на заступника директора відомства Агріса Тімушку.

"Необхідно ще з'ясувати, в якому статусі він виголосив цю промову - як мер Риги чи як приватна особа, і, зрозуміло, найважливіше - хто організував цей захід", - сказав Тімушка.

Якщо захід організовано не самоврядуванням чи державною установою, а якоюсь недержавною організацією, то, це, швидше за все, відповідає вимогам закону та не є його порушенням, пояснив Тімушка.

В якому статусі Ушаков виголосив промову на святкуванні Дня Перемоги біля монумента Визволителям, ЦДМ планує з'ясувати протягом десяти днів.

Тим часом, як пишуть у понеділок місцеві ЗМІ, в ризький парк Перемоги в суботу прийшли близько 200 тис. осіб. Уранці до підніжжя монумента поклали квіти. У цій церемонії брали участь Ніл Ушаков, посол Росії в Латвії Олександр Вєшняков і представники посольств низки інших держав. Вшанувати пам'ять жертв Другої світової війни до монумента Визволителям прийшли також представники посольств Білорусі, Китаю, Казахстану, Узбекистану та Азербайджану, а також багато депутатів ризької міськдуми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram