ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У "Відкриту Росію" Ходорковського прийшли з обшуком (оновлено)

Причиною обшуків стала телефонограма зі скаргою на екстремістську літературу.

У "Відкриту Росію" Ходорковського прийшли з обшуком (оновлено)
Михаил Ходорковский
Фото: EPA/UPG

В офісі громадсько-політичного руху  "Відкрита Росія" почався обшук.

Про це повідомляє "Новая газета" з посиланням на координатора руху Марію Баронову.

За її словами, обшук почався о 16:00. Про причини обшуку поки що не повідомляють.

Менеджер правозахисних проектів "Відкритої Росії" Поліна Немировська підтвердила "Дождю" проведення обшуків. Вона не змогла пояснити, хто конкретно проводить слідчі дії. Зараз на місце обшуку прямують адвокати "Відкритої Росії", додала вона.

"Вони [поліція] хочуть обшукати нас. Я перебуваю внизу, вийшла покурити. Обшук проходить за адресою: Фролів провулок, будинок 2/4. Офіс мій і Валєєва, рух "Відкрита Росія", - розповіла "Медиазоне" Марія Баронова.

Кореспондент "Открытой России" Максим Литаврин зазначив, що обшук проходить не в редакції видання, а в офісі руху.

Баронова також розповіла РБК, що в офіс руху зайшли близько трьох десятків людей, "серед них бійці ОМОН, представники поліції, поняті і в цивільному".

Оновлено. Причиною обшуків у московському офісі "Відкритої Росії" стала телефонограма зі скаргою на екстремістську літературу. Про це Дождю розповіла координатор організації Марія Баронова.

Раніше голова "Відкритої Росії" Олександр Соловйов також повідомив у своєму твіттері, що в поліцію надійшов дзвінок про те, що організація зберігає екстремістські матеріали.

"Нібито надійшов дзвінок в 02 про те,що у нас зберігаються екстремістські матеріали. Приїхала група з 24 співробітників", - написав він.

Напередодні Генпрокуратура РФ визнала "Відкриту Росію" небажаною організацією. Пізніше у відомстві пояснили, що визнання "Відкритої Росії" небажаною організацією не вплине на роботу громадського мережевого руху в Росії, оскільки стосується британської організації. У четвер, 27 квітня, Мін'юст вніс до відповідного списку організації Otkrytaya Rossia і громадський мережевий рух "Відкрита Росія" (зареєстровані у Великобританії).

29 квітня "Відкрита Росії" планує провести акцію "Набрид" у низці міст Росії. Організація запропонувала учасникам акції написати на спеціальних бланках офіційні листи на ім'я президента РФ Володимира Путіна не йти на вибори. У Москві і Петербурзі акції не узгодили.

Рух "Відкрита Росія" засновано 2001 року, тоді він займався в основному освітніми проектами. Після вироку у справі ЮКОС організація фактично припинила роботу. Діяльність її відновилася після того, як у 2014 році Ходорковський вийшов із в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram