ГоловнаСвіт

Повстанці заблокували під Алеппо автобуси з 3000 біженців

Повстанці вимагають від влади Сирії звільнення 700 своїх соратників.

Повстанці заблокували під Алеппо автобуси з 3000 біженців
Архив
Фото: EPA/UPG

Понад три тисячі сирійців, що евакуюються з обложених міст, у ніч на четвер, 20 квітня, були заблоковані в автобусах на контрольно-пропускному пункті Рашидін поблизу Алеппо, який контролюють противники Башара Асада.

Про це повідомляє  DW з посиланням на дані правозахисної організації "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR).

"Повстанці, які виступають у сирійському конфлікті проти уряду Башара Асада, заявили, що пропустять близько 60 автобусів з евакуйованими тільки після того, як уряд звільнить більш ніж 700 ув'язнених з їхніх лав і доставить їх у підконтрольні повстанцям регіони", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають, автобуси перевозили людей із двох міст із переважно шиїтським населенням - Фуї і Кафраі. Обидва міста розташовані на північному заході провінції Ідліб, що контролюються урядом, але оточені повстанцями.

Евакуація з чотирьох міст Сирії, що знаходяться в облозі, почалася 14 квітня в рамках прийнятих наприкінці березня домовленостей між сторонами конфлікту. Відповідно до них, евакуації підлягають два міста з переважно шиїтським населенням - Фуа і Кафр. В обмін на це сирійський уряд дозволив евакуацію двох міст з сунітським населенням - Забадані і Мадай. Останні розташовані недалеко від кордону з Ліваном і їх контролюють повстанці, проте блокують ззовні урядові війська і їх союзники. Евакуація в чотирьох містах почалася одночасно.

Нагадаємо, 15 квітня було скоєно напад на заблоковані поблизу Алеппо автобуси з евакуйованими з Фуї і Кафраі. За даними правозахисників, у результаті атаки смертника тоді загинули 126 осіб, з яких близько 70 - діти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram