ГоловнаСвіт

У Сенаті США оцінили збиток від санкцій проти Росії

За оцінками експертів, число російських фірм, яких торкнулися американські санкції, значно перевершує санкційний список Мінфіну США.

У Сенаті США оцінили збиток від санкцій проти Росії
Фото: partbilet.ru

Банківський комітет Сенату США спробував оцінити, наскільки ефективними виявилися санкції, введені проти Росії після анексії Криму та військового втручання в конфлікт на сході України.

Як повідомляє "Голос Америки", під час слухань голова комітету сенатор Майк Крапо нагадав, що перелік жорстких економічних і візових заходів щодо Москви вперше набув чинності в березні 2014 року, і зараз у санкційному списку Мінфіну США є 520 російських підприємств, комерційних компаній і приватних осіб, причетних до агресії проти України, порушень прав людини, кібератак на США і західноєвропейські країни.

Запрошені експерти заявили, що введені санкції зробили певний вплив на стан російської економіки, але втрати від падіння цін на нафту виявилися значно серйознішими для Росії. В результаті Кремль був змушений скорочувати бюджетні витрати на освіту, охорону здоров'я і реалізацію соціальних програм. Значно зменшився резервний фонд країни, а компанії, що опинилися в санкційних списках, втратили не менш ніж половину своєї вартості.

Згідно з експертними оцінками, кількість російських фірм, яких так чи інакше торкнулися американські санкції, значно перевершує санкційний список Мінфіну США. Аналітики впевнені, що тільки фізичні особи, внесені до цих списків, безпосередньо контролюють роботу 584 компаній, з якими так чи інакше афілійовано понад 2000 підприємств.

При цьому економічний збиток, заподіяний країнам Західної Європи і США в результаті введення так званих "російських контрсанкцій", ніяк не позначився на їх економіці та становить цифру 0,2%.

Як зазначила експерт Центру нової американської безпеки Елізабет Розенберг, російська економіка, як і раніше, залишається однією з найбільших у світі, а втрати від введення санкцій не завадили Москві почати нову військову кампанію в Сирії і організувати серію кібератак на штаби виборчих кампаній у США і Західній Європі.

Екперти впевнені, що посилення тиску на Росію і розширення санкційного списку навряд принесе якісь результати. Більше того, на думку Еріка Лорбера, який займався санкційною політикою в Мінфіні США і зараз займає посаду старшого радника Фонду захисту демократії, деякі з введених санкцій можуть бути скасовані.

"На сьогодні Росія не виконала жодного пункту Мінських угод, - заявив він під час слухань у сенатському комітеті. - Досі українській стороні не повернуто контроль над кордоном, не виведено важкої техніки, не допущено спостерігачів ОБСЄ, і не повернуто під український контроль Крим".

Проте, на думку Лорбера, саме Мінські угоди можуть стати "дуже зручним інструментом" тиску на Росію. За його словами, за останні три роки російські чиновники і великі бізнесмени "неодноразово робили дуже серйозні зусилля" для скасування санкцій.

"На скасування деяких з них ми можемо поступово піти, якщо Росія дійсно почне виконувати Мінські угоди", - наголосив Ерік Лорбер.

У відповідь сенатор Джон Кеннеді припустив, що ефективнішим кроком було б "заморожування активів, що належать особисто Володимиру Путіну". 

Експерти визнали, що російський лідер дійсно "дуже багатий", а його активи оцінюються в "десятки мільярдів доларів".

"У міністерства фінансів і у нас є певна інформація, що дозволяє стверджувати, що Путін і бізнесмени, що входять до його найближчого оточення, інвестували в нерухомість у Нью-Йорку, Сан-Антоніо і Маямі", - зазначила Елізабет Розенберг.

Вона підтвердила, що американська влада дійсно може виявити і накласти арешт на фінансові активи російського лідера, але закликала сенаторів утриматися від подібних дій.

"Обсяг коштів, які контролює персонально Володимир Путін, і люди, що з ним пов'язані, настільки величезний, що заморожування або арешт цих грошей може викликати справжню катастрофу на європейських фінансових ринках і дуже болісно позначиться на банківському бізнесі в США", - зауважила експерт Центру нової американської безпеки.

Нагадаємо, в лютому Держдеп США опублікував доповідь про ефективність санкцій проти Росії. З неї випливає, що російська компанія, яка потрапила під санкції, втрачає близько однієї третини доходів і більш ніж половину вартості активів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram