ГоловнаСвіт

New York Times повідомила про програму Uber для обману влади

На думку експертів, використання Uber програми у таких цілях може розцінюватися як комп'ютерне шахрайство.

New York Times повідомила про програму Uber для обману влади
Uber
Фото: wealthdaily.com

Компанія Uber протягом багатьох років використовує спеціальну програму, за допомогою якої не дозволяє поліцейським і чиновникам контрольних відомств використовувати сервіс.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела у Uber.

За їх словами, програма називається VTOS - скорочено від Violation of Terms of Service (порушення правил користування). Вона була створена Uber. Її суть полягає у тому, щоб на підставі інформації про геолокацію користувача визначити, чи працює він у органах влади. Програма збирає геодані і "банить" тих користувачів, які часто перебувають у будівлях поліції або держорганів.

Коли такі користувачі намагаються викликати таксі за допомогою Uber, їх повідомляють, що поблизу немає вільних автомобілів або посилають на виклик неіснуючу машину.

Так компанія уникає контрольних поїздок і "підставних" пасажирів з контрольних відомств. За інформацією NYT, з 2014 року Uber використовують у США, Австралії, Китаї, Південній Кореї і у Франції. Видання відзначає, що найбільш часто до допомоги програми вдаються у тих країнах, де цінова політика або діяльність Uber загалом викликає претензії влади.

У заяві компанії йдеться, що така програма використовується для того, щоб виявляти користувачів, які порушують правила користування сервісом. "Для тих, хто намагається фізично нашкодити нашим водіям, для конкурентів або тих, хто потай вступає у змову з владою, щоб "переманити" наших водіїв", - йдеться у заяві Uber.

На думку професора права Університету Уейна Пітера Хеннінг, використання Uber програми у таких цілях може розцінюватися як комп'ютерне шахрайство, закон проти якого прийнято у США ще у 1986 році.

Нагадаємо, що на початку лютого голова Uber вийшов з економічної ради при Трампі після критики на свою адресу і звинувачень у підтримці міграційної політики Білого дому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram