ГоловнаСвіт

Польща оскаржила рішення розширити доступ "Газпрому" до OPAL в Європейському суді

У МЗС Польщі вважають, що ситуація "загрожує безпеці газових постачань у Європейський Союз, особливо в Центральну Європу".

Польща оскаржила рішення розширити доступ "Газпрому" до OPAL в Європейському суді
Польша

Польща подала до Європейського суду скаргу на рішення Єврокомісії розширити доступ "Газпрому" до трубопроводу OPAL.

Про це повідомляє

агентство Рейтер з посиланням на заяву МЗС Польщі.

Представник відомства Йоанна Вайда заявила, що ситуація "загрожує безпеці газових поставок у Європейський Союз, особливо в Центральну Європу".

"Це створює серйозний ризик для безпеки газових постачань у Польщу, оскільки вона стає залежною від єдиного джерела", - додала Вайда.

У жовтні Єврокомісія схвалила договір, згідно з яким "Газпрому" дозволялося збільшити використання газопроводу OPAL до 70-80%. Раніше було 50%.

OPAL з'єднує "Північний потік" із Центральною та Східною Європою, проходячи, від Балтійського моря до району Брандо на межі Німеччини і Чехії.

Нагадаємо, Єврокомісія 28 жовтня схвалила збільшення використання "Газпромом" потужностей газопроводу OPAL, який об'єднує "Північний потік" з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Спочатку "Газпром" міг використовувати тільки 50% потужностей OPAL, тепер, згідно з рішенням комісії, підприємство зможе брати участь в аукціонах на прокачування цією трубою ще 7,7-10,2 млрд куб. м, тобто отримати доступ ще до 21,4-28,3% потужностей.

Завдяки OPAL доступ до російського газу отримують країни Центральної Європи, причому відбувається це в обхід території України.

Наприкінці листопада

Україна пригрозила ЄС позовом через рішення стосовно газопроводу OPAL.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram