ГоловнаСвіт

Politico: компанія ExxonMobil допомогла заблокувати акт STAND for Ukraine

Закон мав зберегти санкції проти Росії мінімум на п'ять років.

Politico: компанія ExxonMobil допомогла заблокувати акт STAND for Ukraine
Рекс Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Нафтова компанія ExxonMobil, чий гендиректор скоро стане державним секретарем США, лобіювала проти закону 5094 "Про підтримку стабільності і демократії в Україні" (STAND for Ukraine Act).

Як повідомляє Politico, цей документ мав на 5 років закріпити на законодавчому рівні обмежувальні заходи, які ввели США проти Росії у зв'язку з незаконною анексією Криму. Якщо Сенат так і не ухвалить акт Stand for Ukraine, новий президент США Дональд Трамп зможе скасувати санкції так само легко, як Барак Обама їх увів.

ExxonMobil з 2014 року виступала проти російських санкцій, оскільки це ставить хрест на багатомільярдному проекті освоєння арктичного шельфу разом із "Роснефтью". Компанія оцінювала свої збитки через санкції в мільярд доларів.

Нинішній голова ExxonMobil Рекс Тіллерсон, якого Трамп номінував на посаду державного секретаря, особисто був 2011 року на підписанні договору з "Роснефтью".

Нагадаємо, що 22 вересня 2016 року Палата представників Конгресу США схвалила закон "Про підтримку стабільності і демократії в Україні", який, крім питання санкцій, регулює постачання летальної оборонної зброї Києву.

Відповідно до встановленої процедури, законопроект мала також схвалити верхня палата парламенту - Сенат - і підписати президент США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram