ГоловнаСвіт

Тіллерсон виявився директором пов'язаного з Росією панамського офшору

Він займався справами компанії, яка веде видобуток на шельфі Сахаліну.

Тіллерсон виявився директором пов'язаного з Росією панамського офшору
Рекс Тиллерсон
Фото: EPA/UPG

Кандидат у державні секретарі США Рекс Тіллерсон керував офшорною компанією, яку використовували у стосунках ExxonMobil з Росією.

Про це пише американський Центр за чесність у суспільстві, який займається журналістськими розслідуваннями.

1998 року Тіллерсона призначили президентом зареєстрованої на Багамах компанії Exxon Neftegas. Однак те, що він був ще й її директором, тобто безпосередньо займався справами компанії, стало відомо тільки зараз завдяки витоку з багамського реєстру.

Фото: publicintegrity.org

Під управлінням Тіллерсона Exxon Neftegas був оператором проекту "Сахалін-1", у рамках якого здійснюють видобуток на північно-східному шельфі російського острова Сахалін.

Нагадаємо, Тіллерсон із 1975 року працює в структурі ExxonMobil і не має дипломатичного досвіду. Наприкінці 90-х років він отримав посаду президента в російській "дочці" Exxon - компанії "Ексон Нафтогаз Лімітед", тоді ж він познайомився з Путіним. З 2006 року Тіллерсон займає посаду CEO в ExxonMobil. 2013 року Путін нагородив Тіллерсона орденом Дружби за "значний внесок у зміцнення співпраці в паливно-енергетичному секторі".

Тіллерсону належить великий пакет акцій Exxon.

Посада державного секретаря США аналогічна посаді міністра закордонних справ у більшості інших держав. Кандидатуру на посаду держсекретаря вносить президент США і затверджує Сенат.

Зараз цю посаду обіймає Джон Керрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram