ГоловнаСвіт

Китай запустив пілотований космічний корабель

Два космонавти проведуть на орбітальній лабораторії 33 дні.

Китай запустив пілотований космічний корабель
Фото: EPA/UPG

Китай запустив на орбіту пілотований корабель "Шеньчжоу-11" із двома космонавтами на борту, які повинні провести в орбітальній лабораторії близько місяця.

Запуск ракети-носія "Чанчжен-2F" ("Великий похід") із пілотованим кораблем "Шеньчжоу-11" ("Священний човен") відбувся в понеділок з космодрому "Цзюцюань" у провінції Ганьсу в пустелі Гобі о 7:30 за місцевим часом (2:30 за київським), повідомляє Бі-бі-сі. На борту корабля перебуває екіпаж, що складається із 49-річного командира Цзін Хайпена і його 37-річного напарника Чень Дуна. Цзін Хайпен у космос полетів утретє, Чень Дун - уперше.

Протягом двох днів "Шеньчжоу-11" повинен зістикуватися на висоті 393 км з космічною лабораторією "Тяньгун-2" ("Небесний палац"), запущеною 15 вересня. На орбіті екіпаж буде проводити медичні, наукові й інші експерименти. В цілому космонавти пробудуть на орбіті 33 дні, з них 30 - на борту "Тяньгун-2". Завершивши місію, екіпаж на кораблі "Шеньчжоу-11" відстикуєтсья від лабораторії і протягом доби повернеться на Землю.

У планах КНР - висадка людей на Місяць і запуск безпілотного корабля на Марс із висадкою на його поверхню зонда для забору проб ґрунту й атмосфери. Згідно з китайською програмою будівництва орбітальної станції, її наступний модуль - "Тяньгун-3" - виведуть на орбіту до 2022 року.

Космічна програма Китаю розвивається вже близько 50 років. У 1970 році КНР уперше запустила свій штучний супутник Землі.

15 жовтня 2003 року космонавт Ян Лівей здійснив перший в історії космічної програми Китаю пілотований політ у космос на кораблі "Шеньчжоу-5". 27 вересня 2008 року космонавт Чжай Чжиган успішно вийшов у відкритий космос.

У 2013 році Китай успішно посадив місяцехід "Юйту" на поверхню супутника Землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram