ГоловнаСвіт

У Сирії офіційно почалося перемир'я

Сирійська армія оголосила про заморожування всіх бойових дій до опівночі 18 вересня.

У Сирії офіційно почалося перемир'я
Результаты авианалета 13 декабря, Дума
Фото: EPA/UPG

У Сирії в понеділок о 19:00 за місцевим часом офіційно набула чинності домовленість про припинення бойових дій, узгоджена дипломатами Росії і США

Сирійська армія випустила заяву, в якій оголосила про заморожування всіх бойових дій до опівночі 18 вересня.

Початок перемир'я збігається з початком мусульманського свята Ід аль-Атха (відомого в колишньому Радянському Союзі також як Курбан-байрам).

Згідно з досягнутими домовленостями, якщо перемир'я буде дотримуватися протягом семи днів, то Росія і США почнуть обмін розвідданими і спільні повітряні операції проти джихадистських угруповань.

Сирійський уряд заявив, що приймає умови перемир'я, проте представники опозиційних угруповань поки що офіційно не висловлювали своєї згоди з умовами договору.

Напередодні початку перемир'я сирійська армія завдала потужних бомбових ударів по підконтрольних повстанцям районах. У результаті загинули близько 100 осіб.

Сирійські активісти також заявили про активність російських бойових літаків у провінціях Ідліб і Алеппо.

Збройний конфлікт у Сирії, що почався з повстання проти президента країни Башара Асада, триває вже п'ять років. За цей час загинули понад 250 тисяч осіб.

У п'ятницю стало відомо, що США і Росія погодили план, покликаний знизити рівень насильства в Сирії і перейти до мирного врегулювання ситуації. Згідно з домовленостями, досягнутими за підсумками переговорів держсекретаря США Джона Керрі і голови МЗС Росії Сергія Лаврова, всі сторони конфлікту повинні припинити військові дії з 12 вересня. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram