ГоловнаСвіт

Пан Гі Мун оголосив всесвітнє перемир'я на час Олімпіади

МОК уперше в історії допустив до участі в Іграх команду біженців.

Генсек ООН Пан Гі Мун у спеціальному відеозверненні закликав увесь світ скласти зброю й оголосити "олімпійське перемир'я" на час Олімпійських і Паралімпійських ігор 2016 року.

"МОК і ООН разом тісно працюють в інтересах гармонії та миру. У цьому дусі ми оголошуємо олімпійське перемир'я і закликаємо всіх скласти зброю і забути про розбіжності на час Ігор. Мир починається з нас. Я закликаю припинити військові дії в усьому світі і проголосити олімпійське перемир'я на час Олімпійських і Паралімпійських ігор 2016 року, які відбудуться в Ріо-де-Жанейро. Таке амбітне завдання може видатися нездійсненним, проте цього вимагають від нас олімпійські ідеали", - наводять на сайті ООН слова Пан Гі Муна.

"Володар золотої олімпійської медалі і Посланець миру покійний Мухаммед Алі був втіленням впливу спорту на світову громадську думку. Він якось сказав: "Для мене бокс - це можливість звернутися до людей". Мухаммед Алі показав, що переможці в спорті можуть стати переможцями в боротьбі за справедливість. Я пропоную, надихнувшись його прикладом, тиснути на всі воюючі сторони, щоб вони склали зброю за сім днів до початку XXXI літніх Олімпійських ігор і до сьомого дня після закінчення XV літніх Паралімпійських ігор", - заявив генсек ООН.

"Нехай світло олімпійського вогню змусить замовкнути гармати", - йдеться у зверненні Пан Гі Муна.

Традиція укладати перемир'я на час Олімпійських ігор зародилася в Стародавній Греції. 1992 року із закликом укладати олімпійське перемир'я виступив Міжнародний олімпійський комітет (МОК), через рік цю ініціативу підтримала Генеральна асамблея ООН.

Олімпійські літні ігри пройдуть у Ріо з 5 по 21 серпня, Паралімпійські літні ігри - з 7 по 18 вересня.

"Мета Ігор полягає в тому, щоб перевершити межі людських можливостей. Вони спонукають людей і країни всього світу подолати кордони, які раніше вважалися недосяжними. З тієї самою рішучістю я закликаю доповнити боротьбу за медалі на ігровому полі зусиллями, які змусили б замовкнути гармати на полях битв. Якщо ми зможемо призупинити військові дії, то це дозволить втілити в життя ті цінності, які лежать в основі Ігор, а саме: повага, дружба, солідарність і рівність", - сказав Пан Гі Мун.

Гесек ООН зазначив, що "цьогорічні Ігри вже увійшли в історію, оскільки вони вперше проводяться в Південній Америці. Міжнародний олімпійський комітет прийняв безпрецедентне рішення, включивши в Ігри команду біженців, що дасть можливість талановитим спортсменам, які були змушені покинути свої домівки, поборотися за золоті медалі".

"Ця ініціатива дозволить біженцям показати, на що вони здатні, і нагадати всьому світу про те, що нам потрібно ще багато зробити для ліквідації причин їхнього складного становища. Головною причиною переміщення людей є конфлікти, а найкращою демонстрацією солідарності стане дотримання олімпійського перемир'я", - наголошено у зверненні.

Як повідомляли раніше в липні, в Бразилії заарештували підозрюваних у підготовці терактів на Олімпіаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram