ГоловнаСвіт

Ердоган нагадав ЄС про €3 млрд, обіцяні на утримання біженців

Туреччина прийняла три мільйони біженців, витративши на них €12 млрд.

Ердоган нагадав ЄС про €3 млрд, обіцяні на утримання біженців
Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган нагадав Євросоюзу про €3 млрд, обіцяні Анкарі від ЄС на прийом, облаштування й утримання біженців.

Про це турецький лідер заявив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

За словами Ердогана, ЄС досі не виплатив Анкарі всієї належної суми. "Ми отримали тільки незначні суми", - заявив він.

Президент також нагадав, що Туреччина прийняла три мільйони біженців, витративши на них €12 млрд. "Ми виконуємо нашу обіцянку. А європейці?" - додав Ердоган.

18 березня 2016 року Анкара і ЄС на саміті в Бельгії погодили основні принципи вирішення міграційної проблеми. Туреччина зобов'язалася повертати на свою територію біженців, які дісталися у Європу. В обмін на це Анкара повинна була отримати €3 млрд і безвізовий режим для короткострокових поїздок своїх громадян у ЄС.

11 травня, після відмови турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана змінювати законодавство про боротьбу з тероризмом, Європарламент призупинив роботу над скасуванням віз. Наступного дня голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що міграційна угода між ЄС і Туреччиною може зірватися, якщо Анкара не виконає решти п'яти умов для скасування віз. Йдеться про заходи запобігання корупції, проведення переговорів про оперативну угоду з Європолом, співробітництво з усіма країнами-членами ЄС у галузі судового законодавства, узгодження правил захисту даних зі стандартами ЄС і перегляд законодавства про боротьбу з тероризмом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram