ГоловнаСвіт

Пішов з життя історик Орест Субтельний

Автору книги "Україна: Історія" було 75 років

Пішов з життя історик Орест Субтельний
Орест Субтельный
Фото: hurtom.com

Канадський історик українського походження Орест Субтельний пішов з життя в неділю, 24 липня 2016 року, передає Громадське радіо.

Про це повідомив директор публікацій Канадського інституту українських досліджень (КІУС) Роман Сенькусь. Згодом, з посиланням на дружину і сина Субтельного, інформацію підтвердила Таня Джулинська з Наукового товариства імені Шевченка (НТШ).

Панахида по професору Субтельному відбудеться в четвер. Його поховають у п'ятницю в Торонто, в Канаді.

Орест Субтельний народився 7 травня 1941 року у Кракові, Польща. Доктор філософії та історії. Понад 30 років був професором кафедри історії та політичних наук у Йоркському університеті в Канаді.

У 1992 році Ореста Субтельного обрали іноземним членом НАН України, 22 грудня 2006 року йому присвоєно звання Почесного доктора Дипломатичної академії України при МЗС України.

У 2001 році Субтельного нагородили Орденом "За заслуги" III ступеня.

Найбільше визнання Оресту Субтельному принесла робота "Україна: Історія", вперше опублікована у 1988 році видавництвом Торонтського університету. Вона була визнана однією з найвпливовіших і найважливіших книг, опублікованих Університетом Торонто за 100 років його існування. На українську мову була перекладена українським мовознавцем, який працював у Гарвардському університеті, Юрієм Шевчуком і опублікована у 1991 році, витримала кількаразове перевидання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram