ГоловнаСвіт

Бразилія задумалася про екстрену позику для Ріо-де-Жанейро до Олімпіади 2016

Фінансова криза в Ріо-де-Жанейро загрожує перебоями в роботі держслужб під час Ігор.

Бразилія задумалася про екстрену позику для Ріо-де-Жанейро до Олімпіади 2016
Олимпиада-2016
Фото: твиттер TV Globo

Бразилія розглядає можливість екстреної позики для штату Ріо-де-Жанейро, який менш ніж через два місяці повинен прийняти Олімпійські ігри.

Про це повідомили агентству Рейтер два можновладні урядові чиновники, знайомі із ситуацією.

Кредит буде забезпечено участю держави в місцевих компаніях і може бути поширений також на штати Мінас Жерайс і Ріу-Гранді-ду-Сул, які мають труднощі з виплатами зарплат і пенсій, оскільки рецесія скорочує податкові доходи.

Хоча Ріо-де-Жанейро має достатньо коштів, щоб завершити створення інфраструктури для Ігор, фінансова криза в штаті загрожує перебоями в роботі держслужб під час Олімпіади, яка стартує 5 серпня.

Цього року на тлі рецесії і падіння цін на "чорне золото" нафтовидобувний штат зіткнувся з найважчою для себе кризою охорони здоров'я, коли лікарі і медсестри, які не отримували зарплати, припинили роботу. Лікарні практично спорожніли; не вистачало шприців і спирту.

Олімпіаду в Ріо вже затьмарила політична нестабільність і спалах вірусу Зіка, який переноситься комарами і який пов'язують із вродженими дефектами розвитку черепа і мозку в немовлят.

"Цим штатам потрібне фінансове вливання. Іншого способу немає", - сказав на умовах анонімності представник економічної команди уряду. За його словами, ці кредити будуть забезпечені державними активами, такими як банківські, комунальні, газові та санітарні компанії.

Три штати передадуть свої частки в низці держкомпаній федеральному уряду, який може продати їх приватним інвесторам, як було під час останньої реструктуризації боргу штатів наприкінці 1990-х років, сказав один зі співрозмовників агентства.

Інше джерело, що бере участь у переговорах, сказало, що обсяг кредитів буде залежати від того, скільки боргів інших штатів у скруті може списати держава.

Прес-служба міністерства фінансів Бразилії відмовилася від коментарів.

Як повідомляли раніше, ВООЗ відмовилася переносити Олімпіаду в Бразилії через вірус Зіка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram