ГоловнаСвіт

Пан Гі Мун закликав Іран до стриманості і розсудливості

ООН відреагувала на заяву іранських військових про намір продовжувати свою ракетну програму

Пан Гі Мун закликав Іран до стриманості і розсудливості
Пан Ги Мун
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав Іран не загострювати ситуацію в регіоні і проявляти стриманість.

Про це повідомив офіційний представник генсека ООН Стефан Дюжаррік (Stephan Dujarric), інформує агентство Рейтер.

"У сучасній політичній атмосфері Близькосхідного регіону, і з огляду на лише недавнє зняття санкцій з Ірану, генсек закликає Іран поводитися стримано, обережно, розсудливо і не загострювати ситуацію поспішними діями", - сказав Дюжаррік.

Напередодні іранські військові пообіцяли продовжувати ракетну програму Тегерана "за будь-яких умов". За день до цього бійці Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Ірану запустили дві балістичні ракети, в теорії здатні вразити територію Ізраїлю.

"Причина, з якої ми розробили наші ракети з радіусом дії дві тисячі кілометрів, - отримати можливість вразити нашого ворога, сіоністський режим, з безпечної відстані", - говорив тоді бригадний генерал Амір Алі Гаджизаде. Після цього США продовжили низку обмежень проти Ірану ще на один рік.

Відмова Ірану від розробки національної ракетної програми була однією з умов зняття введених за роботу над ядерною програмою санкцій з Ісламської Республіки влітку 2015 року. Резолюція Радбезу ООН, що підтримує цю угоду, забороняє експорт до Ірану технологій, що використовуються у створенні балістичних ракет і таких видів важкого озброєння, як танки і бойові вертольоти, без дозволу Радбезу.

Обмеження на передачу Тегерану ракетних технологій і поставки важкого озброєння зберігаються на вісім і п'ять років відповідно.

Після запуску ракет США продовжили санкції щодо Ірану на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram