ГоловнаСвіт

ФСБ Росії знайшла турецький слід у катастрофі A321

У теракті звинуватили радикальну організацію "Сірі вовки".

ФСБ Росії знайшла турецький слід у катастрофі A321
Фото: EPA

Організаторами теракту на борту літака A321 "Когалымавиа", жертвами якого стали 224 людини, могли бути члени турецької радикальної націоналістичної організації "Сірі вовки", пов'язаної з "Ісламською державою".

Про це пише російська газета "Коммерсантъ" із посиланням на джерело у спецслужбах.

"У ФСБ вважають, що за вибухом російського авіалайнера можуть стояти члени турецької радикальної націоналістичної організації "Сірі вовки", пов'язаної з "Ісламською державою", яка діє в багатьох інших арабських країнах, у тому числі в Єгипті", - йдеться в статті.

Зазначають, що в Туреччині "вовки" з'явилися ще наприкінці 60-х років минулого століття. Творцем організації вважають голову ультраправої Республіканської селянської національної партії, перетвореної 1969 року в Партію націоналістичного руху "Алпарслан Тюркеш".

На карбі "вовків" - вогонь по першотравневій демонстрації на стамбульській площі Таксим 1977 року, коли загинули 42 людини, і різанина в Мараші 1978 року, де за тиждень було вбито близько ста алавітів, замах на папу Івана Павла II 13 травня 1981 року й інші гучні акції. Якийсь час організація була заборонена, однак з 90-х років минулого століття відновила свою діяльність у Туреччині.

При цьому "вовки", за даними російських спецслужб, брали участь у бойових діях у Чечні, організувавши перекидання зброї в бунтівну республіку. А один з лідерів "Сірих вовків" 32-річний Алпарслан Челік узяв на себе відповідальність за розстріл на території Сирії 24 листопада минулого року одного з російських пілотів, які катапультувалися із Су-24, збитого турецьким літаком.

Нагадаємо, 31 жовтня над Синаєм сталася найбільша в російській історії авіакатастрофа, жертвами якої стали 224 людини. На борту Airbus A321, що летів із Шарм-еш-Шейха в Санкт-Петербург, за версією ФСБ, спрацював саморобний вибуховий пристрій.

Відповідальність за теракт узяла на себе "Ісламська держава", опублікувавши фото саморобної бомби. В алюмінієвій банці з-під Schweppes ємністю 0,33 л було 250-300 г пластикової вибухівки.

Передбачають, що хтось із персоналу аеропорту Шарм-еш-Шейх проніс бомбу в літак і активував її електронний таймер. Цією людиною міг бути, наприклад, прибиральник салону або один із робітників, які доставляли їжу на борт. Цього тижня кілька ЗМІ, зокрема і західних, повідомили про встановлення осіб і навіть затримання одного з передбачуваних учасників теракту. Стверджували, що бомбу в лайнер міг пронести технік єгипетської авіакомпанії EgyptAir, який відразу ж після теракту зник. Втім, влада Єгипту спростувала цю інформацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram