ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російський "Мемориал" повідомив про викрадення сотень людей у Чечні наприкінці 2015 року

За словами правозахисників, жителі Чечні воліють не оприлюднювати інформацію про викрадення їхніх рідних

Російський "Мемориал" повідомив про викрадення сотень людей у Чечні наприкінці 2015 року
Кадыров
Фото: Предоставлено автором

У Чечні протягом останніх трьох місяців 2015 року сталося безліч насильницьких викрадань людей за участю співробітників правоохоронних органів.

Про це повідомляє правозахисний центр "Мемориал".

За версією правозахисників, у керівництві Чеченської Республіки вважають, що наявність бороди без вусів вже є ознакою приналежності до радикальних ісламських течій. Тому головним критерієм для виявлення таких людей став їхній зовнішній вигляд. "Якщо деяка молодь збриває свої вуса і відрощує немиту бороду - це є уподібнення шайтанові", - сказав голова Чеченської республіки Рамзан Кадиров в ефірі місцевого телеканалу "Грозный".

За повідомленням центру, співробітники правоохоронних органів не обмежувалися пошуками на вулицях і базарах - вони зупиняли автобуси та автомобілі. Усіх, хто здавався "підозрілим", затримували і відвозили в невідомому напрямку. Переважно затримували молодих чоловіків.

Правозахисники зазначають, що більшу частину викрадених людей через деякий час звільнили, але про долю деяких досі нічого не відомо. При цьому наголошується, що із затриманими проводили виховні бесіди, потім відпускали. Але така "бесіда" могла тривати і день, і два, і довше. А родичам затриманих не повідомляли, де вони і що з ними.

За приблизними оцінками центру "Мемориал", зробленими на підставі інформації, отриманої від жителів багатьох населених пунктів, за три останні місяці 2015 року таким чином затримали до кількох сотень людей. При цьому родичі відмовлялися кудись скаржитися, щоб не викликати гнів влади. Звільнені теж, як правило, не бажали повідомляти будь-що про те, що з ними відбувалося.

"В останні роки жителі Чечні, як правило, не хочуть оприлюднювати інформацію про викрадення їхніх рідних. Широко розповсюджена точка зору, що розголос тільки нашкодить. Понад те, навіть подавати заяву про викрадення в державні відомства люди побоюються. Вони намагаються дізнатися, де знаходиться їхній зниклий родич, своїми силами, неофіційно", - наголошується в прес-релізі правозахисників центру "Мемориал".

Нагадаємо, на початку жовтня Кадиров заявив, що в Чечні затримали бойовиків "Ісламської держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram