ГоловнаСвіт

Росія дала зрозуміти, що готова здати Асада

У п'ятницю в Нью-Йорку відбудеться третій раунд переговорів щодо Сирії

Росія дала зрозуміти, що готова здати Асада
Башар Асад
Фото: EPA/UPG

Росія чітко дала зрозуміти західним державам, що не має заперечень проти відставки президента Сирії Башара Асада в рамках процесу мирного врегулювання.

Про це повідомляє "Рейтер" з посиланням на західних дипломатів.

Росія, як і Іран, досі була твердим прихильником Асада і проводить військово-повітряну операцію на підтримку урядових сил. Західні країни, Туреччина, Саудівська Аравія та інші неохоче погодилися залишити Асада у владі на час перехідного періоду. Цей компроміс відкрив шлях для зміни позиції Росії, сказали західні дипломати.

"Ми отримали рішення, яке у результаті призведе до відходу Асада", - сказав високопоставлений західний дипломат на умовах анонімності.

Третій раунд переговорів про врегулювання сирійського конфлікту відбудеться у Нью-Йорку в п'ятницю, попередні зустрічі провели у Відні. На цій зустрічі держсекретар США Джон Керрі, глава МЗС РФ Сергій Лавров і понад десять інших міністрів продовжать пошуки мирного вирішення сирійської кризи.

Незважаючи на пом'якшення протиріч, позиції сторін ще багато в чому різняться, сказали на умовах анонімності дипломати і чиновники, знайомі з перебігом переговорів.

"Поступово розбіжності пом'якшуються, однак вони все ще великі, - сказав один із високопоставлених західних дипломатів. - Все ще залишилися країни, які думають, що Асад - рішення у боротьбі з ІДІЛ, що абсолютно суперечить нашій думці".

За словами одного з дипломатів, у Росії вже є список можливих наступників Асада, проте він відмовився розкрити деталі. Незрозуіло, чи має схожий список Іран.

Інші питання, які мають порушити на зустрічі щодо Сирії, включають угоду про склад делегації опозиції для переговорів з урядом Асада. На нещодавній зустрічі в Саудівській Аравії представники опозиції досягли значного прогресу, домовившись про створення об'єднаної опозиційної групи, сказали західні чиновники.

Нагадаємо, громадянська війна в Сирії почалася в березні 2011 року. Кількість загиблих перевищила 230 тис. осіб, біженців - чотири мільйони. Сирійська опозиція домагається повалення Асада, якого звинувачують у жорсткому придушенні протестів і використанні армії проти мирних маніфестантів під час першого етапу внутрішнього конфлікту. За час боїв частину території країни захопили бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram