ГоловнаСвіт

Ізраїль погодився виплатити $20 млн за вбивство турецьких громадян у 2010 році

Тель-Авів і Анкара готуються нормалізувати відносини.

Ізраїль погодився виплатити $20 млн за вбивство турецьких громадян у 2010 році
Судно "Мави Мармара" с портретами убитых
Фото: EPA/UPG

Ізраїль і Туреччина досягли попередньої угоди про нормалізацію відносин, які були зіпсовані навесні 2010 року, коли ізраїльський спецназ убив 9 турків на судні "Маві Мармара". Як повідомляє газета Haaretz, гроші будуть перераховані до спеціального фонду, з якого виплачуватимуться компенсації сім'ям загиблих.

Країни також збираються повернути своїх послів в Тель-Авів і Анкару.

Туреччина своєю чергою зніме всі претензії до ізраїльських військових, а також депортує з країни "хамасівцям" Салиха Ер Аруру, якого Ізраїль підозрює в організації терористичної діяльності на Західному березі річки Йордан. Крім того, коли угода буде підписана, Ізраїль почне продавати газ Туреччині з родовищ в Середземному морі. Передбачається також будівництво газопроводу в Європу через територію Туреччини.

При цьому наголошується, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган наполягає на знятті блокади з сектора Газа. Тож фінальна домовленість поки що не досягнута.

Переговори між Туреччиною та Ізраїлем про нормалізацію відносин з перемінним успіхом велися з березня 2013 року, коли прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу приніс вибачення Ердогану за "помилки", які призвели до загибелі турецьких громадян під час абордажу судна.

Судно "Маві Мармара" входило в так звану "Флотилію свободи" і перевозило допомогу для блокованого сектора Газа. В результаті зіткнень на борту судна було вбито дев'ять турецьких активістів, 30 пасажирів отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram