ГоловнаСвіт

Посол Росії образив Польщу висловлюваннями про Другу світову

Дипломат заявив, що поляки винуваті в нападі Гітлера.

Посол Росії образив Польщу висловлюваннями про Другу світову

Посол Росії Сергій Андрєєв образив Польщу, в якій він працює, своїми висловлюваннями про Другу світову війну.

25 вересня дипломат дав інтерв'ю польському телеканалу TVN24, в якому висловив сумнів стосовно ролі Польщі в боротьбі з гітлерівською Німеччиною. "Польська політика призвела до цієї катастрофи 1939 року, тому що протягом 30-х років ХХ століття Польща багаторазово блокувала створення коаліції проти гітлерівської Німеччини. Частково Польща відповідальна за цю катастрофу, яка сталася у вересні", - наголосив посол РФ у Польщі.

Він також заявив, що наступ Червоної Армії 17 вересня 1939 року, в результаті якого частина Польщі - нині Західна Україна і Західна Білорусь - увійшла до складу СРСР, мав на меті захистити Радянський Союз.

"Радянські війська увійшли на територію Західної Білорусі та Західної України тоді, коли доля війни між Німеччиною та Польщею була вирішена. Раніше було відомо, що Франція і Великобританія не прийдуть на допомогу Польщі. У тих умовах необхідно було забезпечити безпеку СРСР", - сказав Андрєєв.

Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина сьогодні відреагував на заяву посла, заявивши, що чекає на нього в понеділок у МЗС.

"Я ухвалив рішення, що російського посла в понеділок викличуть у МЗС, щоб представник міністерства пояснив йому ці питання під час розмови. Зараз 2015 рік, і мені здається, що не можна говорити такі речі, які повертають нас у ті часи, коли російською, або точніше радянською, дипломатією займався В'ячеслав Молотов. Це саме такі аргументи і такий погляд на історію. Польська сторона ніколи на це не погодиться. Ми завжди будемо гостро і чітко реагувати в цих питаннях", - цитує Схетину "Радіо Польща".

МЗС Польщі також випустило спеціальну заяву з приводу цього інтерв'ю Андрєєва, а прем'єр-міністр Польщі Ева Копач навіть зазначила, що "посол Росії останнім часом дуже багато говорить". Вона додала, що роль посла повинна полягати у налагодженні порозуміння і доброзичливих відносин між країнами. "Я могла б відповісти тільки одним, але дуже сильним реченням: навіть діти в Польщі знають, що ні Ріббентроп, ні Молотов не були поляками", - заявила Копач.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram