ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Роскомнагляд виніс попередження агентству "Росбалт" за ролик із Фаріон

У "Росбалт" заявили, що російська влада намагається обмежити свободу слова.

Роскомнагляд виніс попередження агентству "Росбалт" за ролик із Фаріон
Росбалт
Фото: rosbalt.ru

Роскомнагляд виніс попередження редакції та засновнику інформагентства "Росбалт" за опублікований 8 липня відеоролик "Ірина Фаріон закликала знищити Москву (російський переклад)".

Про це йдеться на сайті Роскоманагляду.

Згідно з повідомленням відомства, запис "містить заклики до злочинів з мотивів політичної ненависті, а також розпалювання національної ворожнечі", що порушує норми російського закону.

"Росбалт" уже видалив відеоролик (запис зберігся в кеші Google), текст під заголовком "Фаріон, яка закликала до знищення Москви, звинуватила СК РФ у "маразмі" залишився на сайті. У ньому йдеться про реакцію колишнього депутата Верховної Ради України Ірини Фаріон на порушену проти неї в Росії кримінальну справу про підбурювання до вбивства російських громадян і екстремізм.

Гендиректор "Росбалту" Лариса Афоніна вже заявила, що агентство має намір оскаржити рішення Роскомнагляду в суді. Вона також нагадала, що це не перше попередження регулятора, 2013 року агентство ледь не втратило ліцензію. Чергове попередження доводить плачевну ситуацію зі свободою слова в Росії, вважає Афоніна.

"Усе, що зараз робиться, рівноцінне забороні на професію. Якщо нам говорять, що ми не можемо вільно публікувати думки, то це говорить про спроби обмежити свободу слова", - вважає вона.

2013 року претензії Роскомнагляду стосувалися ролика на сайті "Росбалту", що містив нецензурну лайку. Мосміськсуд тоді задовольнив подання відомства визнати недійсним ліцензію агентства через неодноразові порушення статті 16 закону про ЗМІ (за розміщення матеріалів із нецензурною лайкою). Однак Верховний суд РФ в березні 2014 року переглянув це рішення і відмовився позбавити "Росбалт" ліцензії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram