ГоловнаСвіт

Передача "Містраля" Росії сьогодні не відбудеться

Контракт між РФ і Францією допускає затримку передачі без наслідків до початку 2015 року

Передача "Містраля" Росії сьогодні не відбудеться
архив
Фото: lenta.ru

Передача Росії вертольотоносця "Владивосток" типу "Містраль", запланована на 14 листопада, не відбудеться.

Про це повідомляє РИА Новости.

Представник "Рособоронекспорту" заявив, що делегація компанії не збирається сьогодні вирушати у французький Сен-Назер, де мала відбутися церемонія передачі "Містраля". Раніше французька компанія DCNS відправила пропозицію взяти участь у церемонії цього дня на ім'я гендиректора російського держпосередника Анатолія Ісайкіна. Проте згодом суднобудівна корпорація DCNS звільнила Іва Дестефаніса, співробітника, відповідального за проект постачання Росії "Містралів", за надсилання цього запрошення. Міністр фінансів Франції Мішель Сапен заявив, що країна не бачить виконання умов для передачі корабля.

Читайте: Умов передачі Росії першого "Містраля" не виконано, - прем'єр Франції

Два російські екіпажі, які пройшли навчання в Сен-Назер, залишаються у Франції, про дату їхнього відкликання говорити завчасно, повідомляють "Ведомости" з посиланням на джерело, близьке до російського Міноборони. При цьому російська сторона, за його словами, готова і до передачі корабля, і до судового процесу, якщо "Містраль" не буде передано вчасно. Контракт допускає затримку передачі без наслідків до початку 2015 року. При цьому високопоставлене джерело РИА Новости в Москві заявило, що в Росії мають намір чекати на постачання вертольотоносця до кінця листопада, а потім пред'являть фінансові претензії Франції.

"Рособоронекспорт" і французька DCNS уклали контракт на будівництво двох вертольотоносців типу "Містраль" у червні 2011 року. Вартість замовлення становить €1,2 млрд. Згідно з умовами, термін здачі першого корабля - 1 листопада 2014 року. У разі невиконання домовленості сума неустойок і штрафів може сягати €3 млрд. У зв'язку з анексією Криму Росією і ситуацією на сході України США неодноразово закликали Францію відмовитися від виконання контракту про передачу "Містралів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram