ГоловнаСвіт

Туск: розмови з Путіним про поділ України не було

Слова Сікорського про пропозицію Путіна спровокували великий скандал у Польщі

Туск: розмови з Путіним про поділ України не було
Дональд Туск
Фото: EPA/UPG

Колишній голова уряду Польщі Дональд Туск заявив, що президент РФ Володимир Путін ніколи не пропонував йому поділити територію України.

Як повідомляє УНІАН, про це він заявив 24 жовтня в ефірі TOK FM, коментуючи скандал, який на початку цього тижня викликали слова колишнього міністра закордонних справ Радослава Сікорського в інтерв'ю Politico Magazine.

"На жодній із зустрічей з президентом Путіним таку пропозицію не озвучували", - сказав Туск.

Нагадаємо, Сікорський заявляв у згаданому інтерв'ю, що Путін запропонував Туску поділити Україну ще в лютому 2008 року під час їхньої зустрічі в Москві. Пізніше, коментуючи тему для польських ЗМІ, Сікорський назвав це "історичною алюзією" і "поганим жартом", а не "пропозицією", але в кінцевому підсумку відмовився від своїх слів, зазначивши, що зустрічі Туска з Путіним взагалі тоді не було і його "підвела пам'ять".

Обраний наприкінці серпня новим головою Ради Євросоюзу Туск підтвердив останню декларацію Сікорського, зазначивши, що шість років тому в Москві він не проводив двосторонню зустріч з Путіним, на якій, за першою версією Сікорського, прозвучали ці слова. "Не було зустрічі тет-а-тет у Москві. Була так звана зустріч у вузькому колі і, можливо, хтось плутає такі форми, але зустрічі у вузькому колі - це чотири на чотири або п'ять на п'ять", - сказав політик.

Туск запевнив, що підсумки таких зустрічей детально описують у службових записках і всю інформацію тоді теж передали тодішньому президенту Леху Качинському.

"Вся ця історія показує, наскільки людська пам'ять може ввести в оману", - сказав Туск, назвавши "неадекватними" емоції, які викликала ця тема на тлі того, що зараз діється в світі.

Читайте: Сікорського обрали спікером Сейму Польщі

Туск, який очолював уряд Польщі з осені 2007 року і став першим главою уряду в сучасній історії країни на два терміни поспіль, заявив, що вважає цю тему "закритою" після того, як Сікорський визнав, що помилився.

Інтерв'ю Сікорського Politico Magazine викликало величезний скандал у Польщі і стало черговим приводом для найбільшої опозиційної партії "Закон і справедливість" домагатися відставки політика з посади голови Сейму за "безвідповідальність". Лідер партії Ярослав Качинський заявив, що Сікорський був зобов'язаний поінформувати про цей випадок тодішнього президента і його рідного брата Леха Качинського, але не зробив цього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram