ГоловнаСвіт

Сікорський: Путін пропонував Польщі поділити Україну

Підготовка до вторгнення російських військ в Україну почалася у 2008 році

Сікорський: Путін пропонував Польщі поділити Україну
Фото: EPA/UPG

Спікер Сейму Польщі Радослав Сікорський заявив, що президент РФ Володимир Путін пропонував Варшаві брати участь у поділі України.

Про це він сказав в інтерв'ю американському виданню Рolitico.

За його словами, підготовка Росії до вторгнення в Україну почалася у 2008 році - на саміті НАТО в Бухаресті, коли Путін дав зрозуміти, що має намір домагатися розколу України і планує повернути частину української території до складу Росії.

"Він хотів, щоб ми стали учасниками цього поділу України, - заявив Сікорський. - Путін хоче введення польських військ в Україну. Ось які сигнали вони нам посилали. Ми знаємо, як вони думають, протягом багатьох років. Ми знаємо, що це саме те, про що вони думали протягом багатьох років. Це було чи не найперше, що Путін сказав моєму прем'єр-міністру Дональду Туску (невдовзі стане президентом Євроради - ред.), коли він приїжджав до Москви".

"Він далі говорив, що Україна - це штучна країна, а Львів є польським містом і чому б нам просто не залагодити це разом. На щастя Туск не відреагував. Він знав, що розмова записується", - підкреслив Сікорський.

Сікорський також зазначив, що наміри Москви щодо Криму вперше викликали його занепокоєння у 2011-2012 рр., коли Путін почав брати участь у фестивалях російських націоналістичних байкерських клубів на півострові. Проте МЗС Польщі порушило це питання лише влітку 2013 року.

"Ми дізналися, що Росія продумує, які області буде вигідно захопити", - зазначив польський політик. Він також додав, що Варшава знала про намір Росії анексувати Запорізьку, Дніпропетровську та Одеську область. При цьому, за його словами, варіант приєднання Донбасу до РФ не розглядався, оскільки Москві це не здавалося вигідним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram