ГоловнаСвіт

Обама дозволив ВПС США військову розвідку в Сирії

Дамаск пригрозив збивати літаки, що вторглися в сирійський повітряний простір без дозволу влади

Обама дозволив ВПС США військову розвідку в Сирії
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама дозволив розвідувальні польоти американських літаків, в тому числі і безпілотників, над Сирією.

Про це повідомили у вівторок, 26 серпня, низка американських ЗМІ з посиланням на джерела в Білому домі. Спостерігачі вже висловлюють припущення, що після розвідувальних польотів можуть бути й повітряні удари.

Таке рішення Обами, імовірно, мотивується тим, що для боротьби з бойовиками терористичного угрупування "Ісламська держава" необхідна достовірна інформація.

При цьому в Пентагоні дійшли висновку, що боротьбу з радикалами, що нарощують силу, потрібно вести не тільки в Іраку, але й у Сирії.

"На ваше запитання про те, чи можна завдати поразки бойовикам "Ісламської держави", не враховуючи тих, які діють в Сирії, я відповім "ні". Прийде час, коли у нас буде в цьому регіоні коаліція, яка візьме на себе завдання здобути перемогу над Ісламською державою. Але це стане можливим лише тоді, коли ісламістам відмовлять у підтримці і 20 мільйонів безправних сунітів, що живуть між Дамаском і Багдадом", - заявив представник командування США генерал Мартін Демпсі.

З 8 серпня американські ВПС неодноразово завдавали повітряні удари по позиціях ісламістів в Іраку.

У понеділок в Дамаску заявили, що готові співпрацювати з Заходом у боротьбі з терористами, проте зажадали координації дій, пригрозивши збивати ті літаки, які вторгнуться в сирійський повітряний простір без дозволу влади.

На початку червня бойовики "Ісламської держави" почали наступ на північні і західні райони Іраку. До них приєдналися радикальні суніти, військові з армії Саддама Хусейна і невеликі терористичні групи. Наприкінці червня "Ісламська держава" оголосила про створення "ісламського халіфату" на підконтрольних бойовикам територіях в Іраку і Сирії - від Алеппо на півночі Сирії до провінції Діяла на сході Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram