ГоловнаСвіт

Ісламісти штурмують військовий аеродром на півночі Сирії

Сирійська армія відповіла авіаударами по позиціях бойовиків

Ісламісти штурмують військовий аеродром на півночі Сирії
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Сирійська армія другу добу відбиває атаки бойовиків "Ісламської держави" (ІД) на військовий аеродром в місті Табака - останній оплот урядових військ у провінції Ракка на півночі Сирії.

Про це пише в четвер, 21 серпня, ліванська газета "аль-Хаят".

За даними видання, штурм почався у вівторок, після того, як смертник під'їхав на замінованому автомобілі до воріт аеродрому і підірвав себе. Після цього групи бойовиків за підтримки важких знарядь зробили невдалу спробу проникнути на територію об'єкта і захопити його. Наступом керував польовий командир угрупування ІД на прізвисько Омар аль-Шишані.

У четвер вранці бойовики здійснили другу спробу штурму, під час якої по території аеродрому випустили десятки ракет. Сирійська армія, за даними газети, завдала у відповідь понад 20 авіаударів по позиціях екстремістів в околицях аеродрому і у межах міста Табака. Також неподалік від Дамаска використано ракети класу "земля-земля".

Повідомляється, що знищено десятки бойовиків, про втрати сирійської армії даних немає.

Як зазначає "аль-Хаят", для ІД контроль над аеродромом стратегічно важливий, оскільки в разі його захоплення в руках у терористів опиняться важкі гармати, танки і літаки. Якщо це відбудеться, угруповання ІД розраховує повністю взяти під свій контроль північні території Сирії.

Наприкінці липня екстремісти захопили 93 військову частину та 17 дивізію в провінції Ракка, тоді солдати і офіцери, які залишилися живими, відступили до військового аеродрому в Табака. У результаті атаки терористів загинули 105 сирійських військових, зокрема, 16 офіцерів, доля ще 140 невідома, багато солдатів, які потрапили в полон до бойовиків, стратили на місці. На сьогодні, за даними "аль-Хаят", на території Сирії перебувають близько 50 тисяч бойовиків ІД, до яких приєднуються інші дрібніші терористичні групи.

У Сирії з березня 2011 року триває громадянська війна, жертвами якої, за даними ООН, стали понад 170 тисяч людей. Урядовим військам протистоять загони бойовиків, що належать до різних збройних формувань. Зараз найактивнішими є бойовики угруповання "Ісламська держава", які на початку червня очолили наступ на північні і західні райони Іраку і оголосили 29 червня про створення "ісламського халіфату" на підконтрольних їм територіях в Іраку і Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram