ГоловнаСвіт

В Індії помер найвідоміший йог

Беллура Айєнгара не стало у віці 95 років

В Індії помер найвідоміший йог
Беллур Айенгар
Фото: Wikipedia

В Індії у віці 95 років помер Беллур Айєнгар, один з лідерів руху йоги в світі і один з найвпливовіших людей світу за версією журналу Time.

Як повідомляється на офіційному сайті йога, засновник айєнгар-йоги індійський майстер Беллур Айєнгар помер у приватній клініці західної частини індійського міста Пуна. Айєнгар помер о 3:15 ночі в середу, уточнив лікар йога виданню The Times of India.

Упродовж трьох останніх тижнів Айєнгар хворів, але від госпіталізації відмовлявся, пише індійське видання. Йога лікував вдома сімейний лікар. Більше, навіть внутрішньовенні рідини йому вводили вдома. 12 серпня літній йог потрапив до лікарні, потім його стан дуже погіршився. Айєнгара підключили до апарату штучної вентиляції легенів, однак від більш інтенсивного лікування він відмовився.

Причиною смерті йога називають серцеву недостатність. При цьому, за даними BBC, він помер через проблеми з нирками.

Беллур Айєнгар - засновник айєнгар-йоги. Він вчив йозі таких знаменитостей, як письменник Олдос Хакслі і скрипаль Ієгуді Менухін. Айєнгар-йогу викладають у понад 70 країнах.

Беллур Айєнгар народився 14 грудня 1918 року у бідній сім'ї, і у нього було важке дитинство. Селище Беллур в Карнатаці, де він з'явився на світ, дуже постраждала від пандемії іспанського грипу. Айєнгар ріс слабкою і хворобливою дитиною. Він недоїдав, хворів на малярію, тиф та туберкульоз. У дев'ять років втратив батька. У 15 років переїхав жити в Майсур до свого зятя, відомого йога Тірумалая Крішнамачар'ї. Там він став вивчати йогу, після чого його здоров'я покращало.

У 1937 році Крішнамачар'я надихнув Айєнгара вирушити в Пуну і почати викладати там йогу. Кількість учнів йога з кожним роком зростала. У 1943 році він одружився з дівчиною Рамамані, якій тоді було 16 років. А в 1952 році у Айєнгара відбулася зустріч, яка багато в чому вплинула на його життя. Він познайомився зі знаменитим скрипалем Ієгуді Менухіним. Той допоміг йому поїхати до Європи викладати йогу. Поступово йога проникла на Захід і поширилася там. Айєнгар написав 14 книг про йогу. Викладати йогу він припинив у 1984 році.

За версією журналу Тайм, він входив до сотні найвпливовіших людей світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram