ГоловнаСвіт

​Японія зніме з КНДР частину санкцій

Якщо Пхеньян надасть результати розслідування про викрадених японців

​Японія зніме з КНДР частину санкцій
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив про намір своєї країни скасувати частину санкцій проти КНДР за умови, що Пхеньян надасть результати розслідування викрадення кілька десятиліть тому японців.

Про це в четвер, 3 липня, повідомляє агентство Рейтер.

"Це тільки початок. Часткове скасування санкцій стане можливим, якщо ми побачимо, що Північна Корея справді готова вирішувати питання", - заявив Абе.

За його словами, японська влада сподівається одержати необхідні документи і звірити дані щодо викрадених громадян. Крім того, у Токіо розраховують, що Пхеньян надасть дані про місцезнаходження викрадених громадян Японії.

"Ми зробимо все можливе для вирішення цього питання", - додав Абе.

Японія, зі свого боку, відразу після початку розслідування готова зняти з КНДР низку обмежень, зокрема на заборону на поїздки громадян, на захід північнокорейських суден в японські порти з гуманітарними цілями, також будуть ослаблені обмеження при грошових переказах.

Попри це в силі залишаться заборони на зовнішньоторговельну діяльність з Пхеньяном, на захід північнокорейських торгових суден до Японії, а також на чартерні авіарейси з КНДР. При цьому рішення про скасування санкцій не торкнеться заморожених у японських банках рахунків північнокорейських організацій і приватних осіб.

За даними Токіо, з 1970-х років спецслужби КНДР викрали 17 громадян Японії. Раніше влада Північної Кореї визнала цей факт стосовно 13 осіб. П'ятеро з них повернулося на батьківщину у 2002 і 2004 роках, ще вісім заручників, як стверджують у Пхеньяні, загинули. У Токіо, проте, вважають, що заява КНДР не відповідає дійсності і є шанси на те, що вони ще живі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram