ГоловнаСвіт

Пакистанська авіація завдала удару по позиціях талібів

Військова операція стала відповіддю на теракти талібів.

Пакистанська авіація завдала удару по позиціях талібів
архив
Фото: www.1news.az

Літаки ВПС Пакистану 21 січня завдали серії авіаударів по позиціях бойовиків руху "Талібан" у так званій "Зоні племен", розташованій біля кордону з Афганістаном на північному заході країни. Про це повідомляє агентство Рейтер.

За різними даними, жертвами бомбардування стали від 15 до 40 осіб. Самі таліби стверджують, що загинули 27 людей. Лідери місцевих племен кажуть про 15-24 загиблих, а джерело агентства в пакистанському військовому керівництві назвало цифру в 40 жертв.

За словами очевидців, авіація почала завдавати ударів під ранок без жодного попередження. Відразу після початку обстрілу жителі гірських селищ перебралися зі своїх будинків у безпечні місця.

Тим часом у міноборони Пакистану стверджують, що мирним громадянам нічого боятися, оскільки авіація веде вогонь тільки по тих місцях, де знаходяться бази бойовиків.

ВПС Пакистану завдали серії авіаударів у відповідь на серію терактів, здійснених талібами по всьому Пакистану минулого тижня. У зв'язку із загостренням ситуації в країні прем'єр-міністр Наваз Шариф скасував свою поїздку до швейцарського Давоса, де він мав узяти участь у роботі Всесвітнього економічного форуму.

Федерально керовані племінні території (Зона племен) значною мірою контролюються рухом "Талібан". Згідно з конституцією Пакистану, на територію Зони племен не поширюється юрисдикція пакистанських судів (зокрема Верховного суду). Натомість правосуддя часто опиняється в руках місцевих родин і племен на чолі з джиргами або панчаятами - зборами старійшин, які карають за такі злочини, як зґвалтування, вбивства, а також торгівля жінками. При цьому жінок зазвичай карають набагато суворіше, ніж чоловіків.

Жителі регіону історично підкоряються законам і звичаям своїх пуштунських кланів, на які спирається рух "Талібан".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram