ГоловнаСвіт

Іран постачає зброю до Сирії через Ірак, - доповідь ООН

США пригрозили переглянути допомогу, яку надають Багдаду.

Іран постачає зброю до Сирії через Ірак, - доповідь ООН
архивное фото
Фото: planet-iran.com

Іран використовує цивільні літаки для перевезення військовослужбовців і зброї через повітряний простір Іраку в Сирію, щоб підтримати президента Башара Асада в його спробі придушити 18-місячне антиурядове повстання.

Про це повідомляє агентство "Рейтер" із посиланням на доповідь розвідслужб Заходу.

Раніше в цьому місяці американські чиновники заявили, що намагалися з'ясувати, чи здійснює Іран - головний союзник Асада - поставки зброї до Сирії через повітряний простір Іраку. У середу американський сенатор Джон Керрі пригрозив переглянути допомогу, яку США надають Багдаду, якщо іранські рейси через Ірак не припиняться.

Ірак стверджує, що не дозволяє перевозити зброю через свій повітряний простір. Однак у звіті розвідслужб, що його отримало агентство "Рейтер", ідеться, що іранська зброя у величезних кількостях потрапляє в Сирію через Ірак. Згідно з доповіддю, такі поставки здійснює Корпус вартових ісламської революції (КВІР).

"Це є звинуваченням на адресу іракських посадовців, - йдеться в доповіді, копію якого агентству надало дипломатичне джерело в ООН. - З Ірану в Сирію майже щодня літають літаки, перевозячи членів КВІР і десятки тонн зброї, щоб озброїти сирійські сили безпеки й озброєні формування для боротьби проти повстанців".

У доповіді також наголошено, що Іран "продовжує надавати допомогу режимові в Дамаску, відправляючи вантажівки сухопутними маршрутами через Ірак" у Сирію. Хоча звинувачення на адресу Іраку не є новими, в доповіді стверджують, що обсяг таких постачань значно більший, аніж вважали раніше, і що їх здійснюють  систематично, завдяки угоді між високопоставленими іракськими й іранськими посадовими особами.

Алі аль-Муссаві, радник прем'єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі, відкидає інформацію, представлену в доповіді.

"Ірак відкидає безпідставні звинувачення, що він дозволяє Ірану використовувати свій повітряний простір для відправки зброї до Сирії, - заявив він. - Прем'єр-міністр завжди виступав за мирне вирішення сирійського конфлікту і необхідність заборони на втручання будь-якої держави в Сирії, у тому числі (заборони, - ред.) на поставки зброї і допомоги іншим в їх здійсненні".

Питання про постачання іранської зброї в Сирію неодноразово порушували на слуханнях Сенату у Вашингтоні в середу, коли розглядали призначення Роберта Біркрофта як наступного посла США в Багдаді. Наразі Біркрофт є заступником голови дипмісії.

Джон Керрі, демократичний голова Комітету в закордонних справах Сенату США, запитував у Біркрофта, що посольство робить, щоб переконати іракців заборонити Ірану використовувати свій повітряний простір для поставок зброї до Сирії. Біркрофт стверджував, що він і інші американські чиновники дали зрозуміти, що Ірак повинен заборонити ці польоти.

За даними правозахисників, жертвами конфлікту в Сирії стали 27 тисяч осіб. Понад 250 тисяч сирійців стали біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram