ГоловнаСвіт

Reuters опублікувало традиційні нобелівські прогнози

Переможців премії назвуть у жовтні.

Reuters опублікувало традиційні нобелівські прогнози

Агентство Thomson Reuters опублікувало традиційні нобелівські прогнози - список імовірних кандидатів на отримання Нобелівської премії. За останні 10 років 26 осіб, представлених у цих списках, здобували Нобелівську премію.

Списки складають для чотирьох основних номінацій: хімія, фізика, економіка, фізіологія і медицина, - на підставі аналізу індексу цитувань того чи іншого вченого в науковій пресі, а також фундаментальності зроблених ним відкриттів.

Згідно з даними Reuters, на Нобелівську премію в галузі фізики можуть претендувати Чарльз Беннет, Жиль Брассар і Вільям Вутерс. Ці троє брали активну участь у створенні практичної методики квантової телепортації - передачі квантового стану між об'єктами мікросвіту. У травні за допомогою принципів, розроблених Беннетом, Брассаром і Вутерсом, удалося телепортувати фотони на 143 кілометри.

Також, на думку агентства, гарні шанси мають іще кілька вчених. Серед них британець Лі Кенхем (Leigh Canham), один з піонерів оптоелектроніки, фахівець із властивостей пористого кремнію. Крім цього, до списку потрапили американець Стівен Харріс і данійка Лене Хау за свою роботу про сповільнення світлових імпульсів у хмарі ультрахолодних атомів натрію.

На премію в галузі фізіології та медицини головними претендентами є Девід Елліс і Майкл Гранштей. За повідомленням Rеuters, вони зробили "низку чудових відкриттів у галузі епігенетики" - науки про зміну експресії генів без зміни самої послідовності ДНК.

На головну наукову нагороду в галузі хімії претендує Акіра Фудзісіма з Токійського університету за відкриття нових способів застосування діоксиду титану. З економіки основним претендентом називають Роберта Шиллера, який передбачив колапс ринку нерухомості в США.

Переможців Нобелівської премії назвуть із 8-го по 15 жовтня 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram