ГоловнаСвіт

Британію підозрюють у приховуванні активів Хосні Мубарака

Єгипет заявив, що Британія гірше за всіх виконує санкції проти екс-президента.

Британію підозрюють у приховуванні активів Хосні Мубарака
Экс-президент Египта Хосни Мубарак
Фото: EPA/UPG

Уряд Великобританії "заморозив" не всі активи родини та соратників екс-президента Єгипту Хосні Мубарака, повідомляє ВВС за підсумками шестимісячного розслідування.

Журналістам телерадіокомпанії вдалося з'ясувати, що інвестиційна компанія Medinvest Associates, що зареєстрована в Британії і належить молодшому сину колишнього єгипетського президента Джамалю Мубараку, продовжувала працювати протягом 11 місяців після введення санкцій. У підсумку Мубарак вийшов зі складу керівництва фірми добровільно. Журналісти також з'ясували, що в листопаді 2011 року дружина колишнього міністра туризму Єгипту Нагла ель-Гхазарлей зареєструвала в Лондоні власну фірму, хоча за сім місяців до цього проти неї ввели санкції.

Газета The Guardian, яка також опублікувала результати розслідування, повідомляє, що сини і деякі колишні члени уряду Мубарака як і раніше володіють елітними будинками в таких районах Лондона, як Челсі та Найтсбридж.

Нинішній уряд Єгипту звернувся до британського уряду з проханням передати їм активи, про які йдеться в журналістському розслідуванні. Крім того, міністр юстиції Єгипту зазначив, що Великобританія гірше за всіх виконує санкції, введені проти Мубарака. Так, Лондону було потрібно 37 днів для того, щоб "заморозити" активи колишнього президента Єгипту, тоді як Швейцарія зробила це за півгодини. МЗС Великобританії відповіло, що перш ніж віднімати в когось активи, необхідно провести ретельну перевірку законності висунутих вимог.

Нагадаємо, в лютому 2011 року, після масових протестів, Мубарак пішов у відставку. 2 червня екс-президента Єгипту було засуджено до довічного ув'язнення. Суд визнав, що звинувачення надало необхідні докази та свідчення того, що колишній глава республіки причетний до загибелі учасників масових антиурядових демонстрацій у січні-лютому 2011 року. Після цього на прохання нового уряду Єгипту проти нього було введено санкції - Великобританія "заморозила" активи екс-президента та його оточення на загальну суму $135 мільйонів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram