ГоловнаСвіт

Камбоджа розглядає запит Швеції на екстрадицію співзасновника The Pirate Bay

Готтфріду Свартхольму загрожує рік в'язниці.

Камбоджа розглядає запит Швеції на екстрадицію співзасновника The Pirate Bay
Готтфрид Свартхольм, Петер Сунде - основатели The Pirate Bay

Камбоджійська влада заарештувала одного з творців торрент-трекера The Pirate Bay, Готтфріда Свартхольма, і розглядає запит Швеції на його екстрадицію, де йому загрожує тюремний термін за порушення законів про авторське право.

Про це повідомляє Reuters.

За деякими даними, Свартхольм останні чотири роки жив у столиці Камбоджі Пномпені.

Нагадаємо, 2009 року він і троє інших засновників сайту були засуджені до року тюремного ув'язнення плюс штраф за порушення авторських прав. Як і троє інших засновників The Pirate Bay, засуджених разом з ним, Свартхольм оскаржив вирок, але, на відміну від них, не з'явився на слухання. У зв'язку з цим суд затвердив первинний вирок, і, коли Свартхольм не з'явився до початку відбування терміну покарання, Швеція оголосила його в міжнародний розшук. Раніше повідомляли, що Свартхольм страждав на якусь важку хворобу, яка завадила йому з'явитися до суду на слухання справи щодо апеляції. Коли відбувалися слухання, він, за деякими даними, лежав у лікарні в Камбоджі і не міг її залишити за станом здоров'я.

Троє інших засновників ресурсу - Нейж, Сунде та Лундстрем - згодом успішно оскаржили вирок і добилися його скорочення на терміни від двох до восьми місяців. Однак вони так і не почали відбувати покарання: влітку 2012 року вони звернулися зі скаргою на вирок до Європейського суду з прав людини.

"Ми отримали запит на його арешт зі Швеції, де його звинувачують у скоєнні кібер-злочину. У нас немає договору про екстрадицію з Швецією, але є інші способи це зробити", - заявив прес-секретар камбоджійської поліції Кірс Чансаріс, не вдаючись у подробиці.

За його словами, зараз камбоджійська влада очікує отримання правових документів із Швеції.

Трекер The Pirate Bay, запущений 2003 року, вважається одним із найбільших торрент-трекерів в інтернеті і входить в топ-100 найбільш відвідуваних інтернет-сайтів у світі. Правовласники, які називають трекер розсадником піратства, багато років намагаються закрити його, але наразі безуспішно.

Засновники торрент-трекера заперечують, що на їхніх серверах зберігається незахищений авторським правом матеріал і стверджують, що ніякого обміну файлами насправді не відбувається, тому вони не можуть нести відповідальність за те, якими матеріалами обмінюються користувачі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram