ГоловнаСвіт

У Гаазі відновиться процес над Младичем

Якщо колишнього генерала визнають винним, йому загрожує довічне позбавлення волі.

У Гаазі відновиться процес над Младичем
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Судовий процес у справі колишнього командувача армією боснійських сербів Ратко Младича відновиться з показань першого свідка про жорстоку чистку його села 1992 року.

Про це повідомляє АР 9 липня.

Прокурори кажуть, що першим свідком на довгоочікуваному судовому процесі буде Елведін Пашича, якому було 14 років, коли серби захопили його село і ув'язнили в імпровізований табір в сусідній школі чоловіків, жінок і дітей.

Суд над Младичем розпочався 16 травня, але майже відразу його було припинено через очевидні "помилки" звинувачення. Прокуратура не надала адвокатам Младича всіх матеріалів звинувачення, тому сторона захисту не змогла підготуватися до слухань. Прокурори визнали свої помилки, але пояснень не надали.

Младича звинувачують за 11 пунктами, у тому числі в геноциді, військових злочинах і злочинах проти людяності.

Якщо його визнають винним, йому загрожує максимальне покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Прокуратура вважає Младича причетним до вбивства восьми тисяч мусульман у Сребрениці 1995 року. Крім того, його звинувачують в тому, що його війська вбили близько 10 тисяч мирних жителів під час облоги Сараєво.

Младича було заарештовано у травні 2011 року в Сербії. Незабаром після цього його екстрадували з Белграда до Гааги. Сам генерал відмовляється співпрацювати з трибуналом і не визнає своєї провини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram