ГоловнаСвіт

Соціалістична партія Франції впевнено перемогла на виборах

Партія Олланда отримала владу в тому обсязі, в якому раніше її не було ні в кого.

Соціалістична партія Франції впевнено перемогла на виборах
Сторонники Социалистической партии Франции празднуют победу
Фото: EPA/UPG

Соціалістична партія здобула велику перемогу на парламентських виборах у Франції: вперше з 1981 року домоглася абсолютної більшості в нижній палаті.

У неділю громадяни Франції прямим загальним голосуванням обирали 577 депутатів нижньої палати парламенту - Національних зборів, за яким залишається останнє слово в законотворчих процедурах. За даними МВС, Соцпартія і її найближчі союзники завоювали 314 мандатів, з запасом гарантуючи собі абсолютну більшість у нижній палаті.

"Соціалістична партія отримала владу, якої в історії П'ятої республіки ніколи не було в жодної партії. Вона не тільки очолила Національні збори. Разом з союзниками вона має більшість у Сенаті, контролює 21 з 22 регіонів, більшість великих міст і департаментів", - заявив політичний оглядач телеканалу BFMTV Олів'є Мазроль.

Свою перемогу на виборах святкують і вірні прихильники соціалістів - "зелені". Вперше в історії руху партія "Європа Екологія - Зелені" (EELV) зможе сформувати свою фракцію у нижній палаті. Це великий успіх екологів, яких раніше в Національних зборах представляли лише три депутата, а тепер відразу 17.

Єдиною ложкою дьогтю в бочці меду для соціалістів стала болюча поразка на виборах одного з лідерів партії, колишньої дружини Франсуа Олланда, екс-кандидата в президенти Сеголен Руаяль. Її суперником став тепер уже колишній член Соцпартії Олів'є Фалорні.

Незручне становище, в якому опинилася Руаяль, стало однією з головних інтриг другого туру виборів. Ще напередодні першого туром Фалорні, який не побажав поступитися дорогою єдиному кандидату від соціалістів, виключили з партії. Проте "дисидент" вийшов у другий тур і знову відмовився зняти свою кандидатуру, незважаючи на одностайну підтримку Руаяль з боку керівництва Соцпартії, президента і прем'єр-міністра.

Все б нічого, але несподівано для всіх Фалорні публічно підтримала нова дружина Олланда журналістка Валері Тріервейлер: вона побажала йому успіхів на своїй сторінці в соціальній мережі Twitter, і це повідомлення справило у Франції ефект вибуху бомби. У результаті Фалорні отримав підтримку виборців правих переконань і розгромив свою суперницю, яка мітила в спікери парламенту, з результатом 63% - 37%.

Незважаючи на поразку Руаяль, жінки святкують успіх - перемогу на виборах вперше в історії здобули 155 представниць прекрасної половини людства.

Поразка на виборах позбавила влади, але й розв'язала руки колишній партії більшості "Союз за народний рух" (UMP). За 10 років на чолі Національних зборів праві звикли захищати результати своєї політики і, ледь зазнавши поразки, почали критикувати політику нової влади.

Після п'яти років поразок - праві програли муніципальні, регіональні, кантональні, європейські вибори, вибори в сенат і вибори президента - UMP треба буде скорегувати свою програму. Аналітики зазначають, що крен вправо і підлабузництво перед виборцями "Національного фронту" під час президентської кампанії дорого коштувало Ніколя Саркозі. Від "Союзу за народний рух" відвернулася частина поміркованих правих і центристи, і парламентські вибори це наочно продемонстрували. Відомі своїми вкрай правими поглядами екс-міністри уряду Саркозі - Клод Геан і Надін Морано - програли другий тур.

Після поразки партії, яка складається з різних течій, загрожує розкол, і головна мета UMP - протриматися до і після виборів нового генсека, які відбудуться в листопаді 2012 року. Двома основними кандидатами на цю посаду вважаються Копе і Фійон.

Вкрай правий "Національний фронт" після рекорду на президентських виборах, де його лідер Марін Ле Пен посіла третє місце з 17,9% голосів, піднімає голову на тлі ослаблення позицій UMP. У першому турі парламентських виборів за кандидатів від партії проголосували 13,6% виборців - соціологи пояснюють невисокий результат слабкою явкою на тлі виборчої активності прихильників соціалістів.

Водночас "Нацфронту" вдалося вийти в другий тур в 61 виборчому окрузі. У неділю партія після 15-річної відсутності в парламенті провела в нижню палату двох депутатів.

Першою народної обраницею стала онука засновника партії Жан-Марі Ле Пена Маріон Марешаль-Ле Пен, яка перемогла суперників від UMP і Соцпартії в департаменті Воклюз. Двадцятидворічна студентка набрала 42,09% голосів і стала наймолодшим депутатом парламенту.

Маріон випередила свою тітку - лідер Нацфронту Марін Ле Пен програла другий тур у департаменті Па-де-Кале соціалісту Філіпу Кемел. Проте глава партії не впадає у відчай і має намір оскаржити результати підрахунку, оскільки її відокремлюють від суперника лише 118 голосів.

Другим депутатом від Національного фронту став загартований у політичних боях 64-річний адвокат Жильбер Коляр, обраний від департаменту Гар.

Незважаючи на своє фіаско і вкрай слабке представництво в парламенті, Марін Ле Пен вважає вибори успішними.

"Відбувається перебудова політичного життя. Сьогодні UMP платить за свої ідеологічні протиріччя та свою політичну компрометацію. Центр зникає. На цьому новому тлі ми маємо намір об'єднати навколо нас великі сили для створення альтернативи соціалізму", - заявила Марін Ле Пен своїм прихильникам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram