ГоловнаСвіт

Фолклендські острови вирішать з ким залишатися наступного року

Девід Кемерон радий, що мешканці островів вирішать свою долю самі.

Фолклендські острови вирішать з ким залишатися наступного року
архивное фото
Фото: www.dailymail.co.uk

Уряд Фолклендських островів заявив у вівторок, що наступного року проведе референдум для "усунення будь-яких можливих сумнівів" Аргентини з приводу бажання островів залишатися частиною Великобританії, повідомляє Reuters.

1982 року Великобританія й Аргентина вступили у війну за острови в Південній Атлантиці. Тепер, через 30 років, напруженість між двома країнами знову загострилася.

"Я не сумніваюся, що народ Фолклендських островів бажає, щоб острови залишалися самоврядною заморською територією Сполученого Королівства. Тому ми вирішили, за повної підтримки уряду Великобританії, провести референдум з питання про Фолклендські острови, щоб усунути будь-які можливі сумніви щодо нашого бажання (залишатися частиною Великобританії )", - заявила голова Законодавчих зборів Фолклендських островів Гевін Шорт.

Голосування, як очікують, відбудеться в першій половині 2013 року.

Президент Аргентини Крістіна Фернандес почала широкий дипломатичне наступ, претендуючи на острови, які Аргентина вважає своєю територією і називає Мальвінськими. Вона звинувачує Британію у підтримці "колоніальних анклавів" і закликає Лондон почати переговори щодо статусу островів. Британський уряд послідовно відмовляється обговорювати це питання, оскільки 3000 остров'ян заявляють про своє бажання залишитися британцями.

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон сказав у своїй заяві 12-го червня, що "абсолютно правильно, що остров'яни сьогодні вирішили, яким чином їхні голоси знову будуть почуті".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram