ГоловнаСвіт

Засідання "контактної групи" щодо Сирії активізує мирний план Аннана

США відмовляються приймати Іран до групи з вирішення сирійської ситуації.

Засідання "контактної групи" щодо Сирії активізує мирний план Аннана
архивное фото
Фото: novostimira.com.ua

Офіційний представник міжнародного посередника Кофі Аннана Ахмад Фаузі заявив, що міжнародна "контактна група" стосовно Сирії зустрінеться, щоб обговорити, як змусити уряд Сирії й опозиційні групи дотримуватися плану мирного врегулювання.

Про це повідомляє Reuters 12 червня.

"Мета створення цієї групи - змусити (мирний) план діяти, щоб переконати сторони реалізувати цей план уповні", - сказав Фаузі, додавши, що мета групи полягає не в тому, щоб створити новий мирний план.

Нагадаємо, що 7 червня Аннан виступив перед Радбезом ООН із пропозицією про створення "контактної групи", яка об'єднала б Росію, Китай, США, Великобританію, Францію та ключових регіональних гравців, серед яких - Саудівська Аравія, Катар, Туреччина та Іран. Метою групи є порятунок невдалого плану мирного врегулювання в Сирії, яка стоїть на порозі громадянської війни.

Нарада "контактної групи" під великим питанням, тому що США виступають проти участі Ірану. Іран, разом з Росією і Китаєм, які раніше ветували резолюції Ради Безпеки ООН щодо Сирії, підтримує уряд Сирії, незважаючи на те, що слідчі ООН з прав людини звинувачують його у скоєнні злочинів проти людства.

Фаузі зазначив, що хоча список учасників і місце проведення зустрічі ще належить узгодити, він сподівається на швидке проведення засідання.

"Його (Аннана) надихає те, що держави-члени (контактної групи) ставляться до ситуації дуже серйозно, адже ми чули, що росіяни закликають впливі держави-учасниць (ООН) зібратися разом", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram