ГоловнаСвіт

Ізраїль назвав Сирію "державою, що не відбулася"

Ізраїль готовий захищати свою територію.

Ізраїль назвав Сирію "державою, що не відбулася"

Генерал-майор армії Ізраїлю Яір Голан заявив, що Сирія "прямує до краху" і стане "складом зброї" для ісламських бойовиків.

Про це повідомляє Reuters.

"У Сирії триває громадянська війна, яка призведе до розпаду держави, а в ній процвітатиме тероризм. У Сирії великий арсенал (зброї)", - сказав Голан на конференції в університеті Бар-Ілан у середу.

Арсенал арабської республіки налічує зенітно-ракетні комплекси, ракети класу "земля-земля" і морські ракети.

Генерал зазначив, що Сирія також має хімічну зброю, яку ніколи не використовували у війнах проти Ізраїлю, але яка може стати "привабливою" для бойовиків.

Голан, який командує ізраїльськими військами на кордоні з Ліваном і Сирією в районі Голанських висот, зазначив, що ризик для Ізраїлю постраждати від сирійської агресії збільшується. Він також сказав, що перед Ізраїлем стоїть складне завдання, і що Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) готує "плани та фізичні засоби" оборони на кордонах.

Голан сказав, що дуже важко передбачити, як Сирія розпадеться. Вона може "розпастися" внаслідок конфлікту, який вирував 14 місяців після того, як президент Башар аль-Асад скерував свою армію на боротьбу з повстанцями.

Військовий зауважив, що союзний Асаду Іран намагається допомогти президентові залишитися при владі, а ліванський рух "Хезболла", союзник Ірану, своєю чергою, є ворогом Ізраїлю.

"Хезболла" відчуває себе зобов'язаною своєму опікуну (Ірану), і в разі потреби зробить те, в чому зацікавлений Іран", - заявив Голан.

Шиїтський рух "Хезболла", що виступає за створення в Лівані ісламської держави за зразком Ірану, є найпотужнішою ворожою військовою силою безпосередньо на одному з кордонів Ізраїлю. Але рух не використовував сирійську кризу або проблеми з Ізраїлем, щоб відвернути увагу від кривавої боротьби в Сирії. За словами Голана, "Хезболла" зосереджений на створенні "всеосяжного балістичного масиву". Наразі більшість ракет, що належать цій організції, є ракетами малої дальності та низької вантажопідйомності.

"Неприємно жити з такою загрозою (нападу "Хезболли") на півночі Ізраїлю, але вона не є вирішальним чинником щодо Ізраїлю. Не перебільшуймо, коли говоримо про це", - сказав генарал, додавши, що в "Хезболли" є ракети великої дальності та більш точні, вона сподівається збільшити їх кількість і загрожувати всьому Ізраїлю.

Голан попередив, що якщо "Хезболла" нападе, їй слід очікувати потужного удару у відповідь, який не обмежуватиметься ізраїльською авіацією, а супроводжуватиметься "наземним нападом".

Він також сказав, що в разі третьої війни в Лівані ЦАХАЛ матиме на мені "запобігання наступній загрозі на тривалий період, ударивши по них ("Хезболлі") так сильно, що ми (Ізраїль) не будемо залучати їх багато-багато років".

Ізраїль вторгся до Лівану 1982 року, щоб вибити палестинських бойовиків, які діють у країні. 2000-го Ізраїль вивів свої війська. Після виведення військ між Ізраїлем і Ліваном було проведено чітку межу - так звану "блакитну лінію", проте Ферми Шебаа на північ від Голанських висот так і залишилися спірною територією. Після закінчення громадянської війни в Лівані настав недовгий період відносного спокою, перерваний урядовою кризою, спровокованою вбивством екс-прем'єра країни Рафіка Харірі, наступним виведенням із країни сірійських військ і ізраїльсько-ліванським конфліктом 2006 року.

Близько 1200 осіб, здебільшого мирні жителі, загинули в Лівані під час бойових дій. Жертвами конфлікту стали також близько 158 ізраїльтян, переважно солдат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram