ГоловнаСвіт

Депутата партії Меркель позбавили наукового ступеня

Скандали з плагіатом під час написання наукових робіт чиновниками в Німеччині відбуваються регулярно.

Депутата партії Меркель позбавили наукового ступеня
Флориан Граф
Фото: Lenta.ru

Університет Потсдам позбавив докторського ступеня лідера парламентської фракції партії Анґели Меркель ХДС Флоріана Графа. Причиною стали звинувачення на його адресу в плагіаті під час написання дисертації 2010 року.

Про звинувачення на свою адресу Граф заявив іще минулої п'ятниці, 27 квітня. Цьому передувало отримання ним відповідного листа з університету. Спочатку, як пише видання, політик заявив, що при написанні роботи допустив кілька помилок. Однак згодом він зізнався, що дійсно списав частину тексту в інших авторів, не оформивши належним чином посилання на першоджерела.

Усього, за словами самого Графа, з 210 сторінок його дисертації списаними були сім. Окрім того, він зазначив, що імена авторів оригінальних текстів не вказано навіть у списку використаної літератури.

Коментуючи інцидент, лідер фракції наголосив про неприйнятність допущених ним порушень. Він також висловив готовність понести заслужене покарання, відмовившись оскаржувати рішення про позбавлення його наукового ступеня.

Крім того, не бажаючи ставити ХДС у незручне становище, Граф порушив питання про довіру серед однопартійців. За підсумками голосування, яке відбулося в четвер, 3 травня, на його підтримку висловилися 30 членів ХДС із 34 присутніх. Троє проголосували проти збереження Графом поста голови фракції, ще один член партії утримався.

Між тим підозри в плагіаті при написанні наукової роботи з'явилися відносно ще одного високопоставленого члена ХДС. Як повідомляє "Die Welt", сайт із відстеження списаних дисертацій VroniPlag запідозрив у нечесному отриманні наукового ступеня федерального міністра освіти Німеччини Аннетт Шафан (Annette Schavan). Втім, як наголошено в публікації, доки роботу не буде ретельно вивчено, звинувачень не висуватимуть.

Скандали з плагіатом при написанні наукових робіт чиновниками відбуваються в Німеччині регулярно. Найгучніший із них стався 2011 року навколо колишнього міністра оборони Карла-Теодора цу Гуттенберга, який позбувся не тільки наукового ступеня, а й посади.

Після нього в аналогічних порушеннях було викрито колишню лідерку Вільної демократичної партії Німеччини (ВДП), екс-віце-спікера Європарламенту Сільвану Кох-Мерін (Silvana Koch-Mehrin), депутата бундестагу від ВДП Біджан Джир-Сарай (Bijan Djir-Sarai) і радника тієї ж партії Маргариту Матіопулос (Margarita Mathiopoulos).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram