ГоловнаСуспільствоЖиття

Росіяни готують білоруських військових до диверсійно-розвідувальної діяльності, – Міноборони

Однак станом на зараз не фіксується формування ударного угруповання на території Білорусі.

Росіяни готують білоруських військових до диверсійно-розвідувальної діяльності, – Міноборони
речник Міністерства оборони України Олександр Мотузяник
Фото: Анна Стешенко

Основною метою Росії на даному етапі все ще залишається вихід на адмінмежі Донеччини і Луганщини, утримання сухопутного коридору з територією Криму та захопленими районами Херсонщини і Запорізької області, контроль над частиною Чорного моря.

Ситуація залишається складною, але загалом – контрольованою. Про це речник міністерства оборони України Олександр Мотузяник повідомив на брифінгу.

"Російська Федерація проводить кампанію ракетного терору, аби зламати дух та зруйнувати єдність українців. Останніми днями ворог завдав низки ударів із застосуванням ракет повітряного та наземного базування у Києві, Київській, Черкаській та Одеській областях", – зазначив Мотузяник.

При цьому росіяни застосували дальні бомбардувальники і берегові ракетні комплекси "Бастіон". Цинічного удару було завдано по ТРЦ в м. Кременчук, де перебувало понад 1000 мирних.

Ситуація за напрямками

Донецький. ЗСУ ведуть важкі бої проти угруповань противника. Ворог зосередився на Лисичанському і Бахмутському напрямках, намагається оточити захисників у районі Лисичанська і взяти під контроль Бахмут-Лисичанськ. У напрямку Вовчоярівка-Верхньокамʼянка захисники стримують противника та перешкоджають спробам закріпитися південніше Лисичанського НПЗ.

По позиціях наших військ у районі Білої Гори ворог завдав авіаудару. Захисники відбили наступ противника в напрямку Миколаївка – Спірне.

На Бахмутському напрямку росіяни наступають в райони Роти – Вершина. Там тривають бойові дії. Агресор обстріляв із мінометів, ствольної і реактивної артилерії захисників. Веде штурм у напрямку Миронівки – Вуглегірської ТЕС. Там також ідуть бої. 

Краматорський. Обстріляли в районі Маяків і Тетянівки з артилерії захисників.

Українські воїни відбили наступ в напрямку Петрівське – Шевченкове (30 км від Курахового).

На Запорізькому напрямку, за даними розвідки, 26-27 червня перекинули озброєння, зокрема танки і реактивні системи залпового вогню.

Авдіївський, Новопавлівський. Окупанти не вели активних дій. Для сковування наших підрозділів стріляли по всій лінії фронту, завдали авіаударів. Наші воїни відбили штурмові дії в напрямку Єгорівка – Павлівка.

Харківський напрямок. ЗСУ відбили наступ в 24 км від Ізюма і Липці – Дементіївка. Противник намагається втримати позиції і не допустити захисників у тил і на державний кордон. З важкої артилерії окупанти обстріляли біля Руської Лозової, Рубіжного і Старого Салтова.

Словʼянський. Воїни відбили штурм в районі Довгеньке-Мазанівка. 

Південнобузький і Таврійський. Росіяни намагаються завадити контрнаступу в Миколаївській та Херсонській областях.

Волинський і Поліський напрямки. До шести (раніше – до семи) батальйонів білоруських військових посилюють охорону кордону зі свого боку і намагаються вести розвідку на кордонах України і Польщі. За даними розвідки, станом на зараз не фіксується формування ударного угруповання Росії на території Білорусі. Але фіксуються факти підготовки російськими силами диверсійно-розвідувальних груп з числа військових Білорусі. 

Сіверський напрямок. Противник утримує до трьох батальйоно-тактичних груп у прикордонні зі свого боку. Також тримає десантників. З реактивної і ствольної артилерії обстріляли Сумщину в 3 км від кордону.

У Чорному морі лишаються готовими до ракетних ударів два кораблі. Можливий сумарний залп – до 16 ракет "Калібр".

Нагадаємо, за словами Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, район активних бойових дій починається на півночі Харківської області і закінчується на лівому березі Дніпра в районі населеного пункту Василівка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram