ГоловнаСуспільствоЖиття

“Бабусь привозили на дитячих візочках, на будівельних тачках, несли на руках". Волонтер Червоного Хреста про евакуацію з Ірпеня

Вдалося врятувати близько 200 людей і 10 собак.

Фото: https://t.me/irpentip

Учора, 6 березня, загони швидкого реагування Товариства Червоного Хреста України разом з іншими добровольцями евакуювали близько 200 людей з міста Ірпінь під Києвом. Про це LB.ua розповів один з волонтерів Червоного Хреста і наш фотокореспондент Максим Требухов.

Він описав, як відбувалася евакуація і як усе ж таки вдалося вивезти людей, незважаючи на обстріли. 

“Попри те, що оголосили евакуацію і зелений коридор, ніякого коридору не було. Ми потрапили під обстріли. А люди бачили червоні хрести і бігли до нас. Думали, що де червоні хрести - там безпечно”, - розповідає Максим.

Бої за Ірпінь тривають уже кілька днів, міст на виїзді з міста розбомбили російські окупанти. Тому люди, щоб вибратися з Ірпеня, пробиралися під мостом пішки.

Фото: https://t.me/irpentip

Фото: https://t.me/irpentip

“Ми на машинах під’їздили якомога ближче до зруйнованого мосту. І всі люди, яким вдавалося перебратися під мостом до нас, застрибували в машини. Було дуже багато лежачих, літніх людей, яких везли і несли їхні рідні. Одну бабцю притягнули на дитячому візочку. Іншу – на будівельній тачці. Ще одну принесли на руках”, - розповідає волонтер.

Крім Червоного Хреста, допомагали в евакуації також ПДМШ ім. Пирогова та інші волонтери. Поки садили в машини людей, поруч снаряд влучив у церкву. 

Крім 200 людей, удалося також евакуювати ще й близько 10 псів - колишніх домашніх.

“Коли ми приїхали першого разу, то не змогли наблизитися до мосту. Люди лежали в канаві біля дороги, ховалися від мінометного обстрілу. Нас побачили собаки і почали під обстрілами бігти до нас і застрибувати в машини, - розповідає Максим. - Було видно, що собаки явно домашні. Були і великі, і маленькі - чихуахуа і всяка така "мілкотня". (На фото також є джек-рассел-тер’єр. - Авт.) Людей тоді забрати не вдалося, але собак ми вивезли”.

Один пес - лабрадор - одразу після евакуації став частиною ДСНС України.

Фото: Max Trebukhov

“Щойно ми доїхали до безпечної зони і відкрили двері, молодий чорний лабрадор одразу побіг до ДСНС і став там своїм. Вони його гладили, пес був щасливим. Тепер на службі в ДСНС”, - говорить Требухов. Решта псів, за його словами, розбіглися після евакуації.

Фото: Max Trebukhov

Фото: Max Trebukhov

Фото: Max Trebukhov

Фото: Max Trebukhov

Фото: Max Trebukhov

Фото: Max Trebukhov

Фото: Max Trebukhov

Фото: Max Trebukhov

Фото: Max Trebukhov

Нагадаємо, російські війська цілеспрямовано обстріляли з мінометів 122 калібру міст в Ірпені Київської області, через який мирні люди намагаються евакуюватися з міста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram