ГоловнаСуспільствоПодії

Аваков про спецоперацію в Луцьку: "Ви бачите тільки ті фрагменти, які ми давали вам побачити"

Правоохоронці не були впевнені, що в терориста не було спільників. 

Аваков про спецоперацію в Луцьку: "Ви бачите тільки ті фрагменти, які ми давали вам побачити"
Фото: konkurent.ua

Широкому загалу в Україні недоступна загальна картина операції зі звільнення заручників у Луцьку. Суспільство бачило тільки ті фрагменти спецоперації, які дозволили силовики.

Так очільник МВС Арсен Аваков прокоментував те, чому наступальна спецоперація розпочалася після того, як терорист Максим Кривош, який захопив автобус з людьми в Луцьку, здався. Про це повідомили на сайті Міністерства внутрішніх справ.

"Усе, що вчора відбувалося, відбувалося протягом майже 11 годин. Вам важко зрозуміти всю картинку, тому що ви бачите тільки ті фрагменти, які ми давали вам побачити, чи ті, які ви могли почути з повідомлень у пресі", - заявив Аваков.

Міністр додав, що під час перемовин була домовленість, що спочатку терорист вийде і покаже, що у нього вільні руки. Потім його мала зустріти переговорна група з трьох осіб: медика, заступника голови Національної поліції Євгена Коваля та співробітника КОРДу.

"Після того, коли ми зафіксували його в наручниках, під'їжджає група СБУ, тому що інші люди перебували ще в автобусі і ми не могли до кінця впевнено припускати, чи немає у нього спільників, в тому числі в автобусі, вибухівки. Тому Служба безпеки України прийняла рішення діяти за правилами повністю. Такі правила іноді вам виглядають зайвими, але так треба діяти", - зауважив міністр внутрішніх справ.

Нагадаємо, що на відео затримання, оприлюдненому в соцмережах, видно, що Кривош виходить з автобуса і чекає на правоохоронців. Через деякий час до нього підходять три людини і затримують його. Тільки після цього силовики під'їхали на БТР, кинули світло-шумову гранату й увірвалися в автобус.

Заступник голови МВС Антон Геращенко пояснив це тим, що не було відомо, чи не ховає терорист зброю під одягом. Застосування шумової гранати Геращенко пояснив потребою "психологічно пригнітити волю злочинця".

Максим Кривош близько 10 годин утримував 13 людей в автобусі в центрі Луцька. Президент України Володимир Зеленський виклав на своїй сторінці у Facebook відео, яке від нього вимагав терорист. Після цього Кривош вийшов з автобуса та відпустив людей. Допис після звільнення заручників видалили.

Вранці 22 липня в Офісі президента розповіли, що переговори Зеленського з терористом тривали близько 10 хвилин. Президент попросив відпустити трьох осіб, потім погодився викласти відео. Після цього терорист мав випустити з автобуса решту заручників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram