ГоловнаСуспільствоПодії

Нідерланди почали нове розслідування щодо катастрофи MH17, - Єнін

Росія намагається використати його для пропаганди.

Нідерланди почали нове розслідування щодо катастрофи MH17, - Єнін
Фото: Макс Требухов

Нідерланди почали нове розслідування у справі про катастрофу малайзійського рейсу MH17 на Донбасі у 2014 році. І Російська Федерація намагається використати його для пропаганди.

Про це в коментарі розповів заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, передає РБК-Україна.

Він зазначив, що російські ЗМІ поширили інформацію про початок розслідування нібито проти України для з'ясування, чому Київ не закрив повітряний простір над Донбасом після початку бойових дій.

Єнін назвав цю інформацію російською пропагандою та зазначив, що розслідування стосується саме дій Росії напередодні катастрофи.

"Росія як тоді, так і зараз не може пояснити, чому вона закрила свій повітряний простір поблизу українсько-російського кордону в районі Донбасу саме з 00.00 17 липня 2014 року. Саме після того, як російський "БУК" перетнув кордон, і за декілька годин до збиття цим "Буком" малайзійського "боїнга", - пояснив Єнін.

Нагадаємо, 22 червня в Гаазі поновилися слухання в рамках судового процесу у справі про збитий у небі над Донбасом літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17. Попередній етап слухань пройшов з 8 по 10 червня. На ньому сторони повідомили про виконану роботу і зібрану інформацію.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Усі, хто перебував на борту (298 осіб), загинули.

Розслідування причин катастрофи веде спільна слідча група (JIT, ССД), у яку входять представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії. У вересні 2016 року ССД оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність цього "Бука". За даними ССД, це ракетна установка російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, дислокованої в Курську.

19 травня 2019 року слідча група офіційно назвала чотирьох обвинувачених у причетності до загибелі рейсу МН17: росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Усі вони, як повідомляли, в суд не з'явилися. Пулатов на цей момент - єдиний фігурант справи - відправив на слухання своїх адвокатів.

У шості роковини збиття малайзійського літака МН17 Генсек ООН закликав усі держави співпрацювати зі слідством у справі MH17.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram