ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві пройшов марш за реформу в науці

Активісти запустили в космос "найбільший у світі вареник" як символ відсутності наукових досягнень в Україні.

У Києві пройшов марш за реформу в науці
В Киеве прошел марш за реформу в науке
Фото: Макс Левин

У Києві в суботу, 4 травня, відбувся Марш за науку. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Кілька сотень учасників акції, серед них зокрема в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, пройшли ходою від пам'ятника Тарасу Шевченку до Майдану. Активісти запустили в космос "найбільший у світі вареник".

"Це символ і національна гордість антиутопічної України майбутнього, яка занадто довго зволікала з питанням науки. Ми вийшли нагадати всім, що Україна - не бананова республіка. У нас є розумні люди, вчені, розробники і наукова школа світового рівня. Нам потрібна реформа науки", - розповіли організатори заходу.

За їх словами, вже кілька років українські вчені чекають від уряду повноцінного запуску Національного фонду досліджень - установи нового типу, що буде давати гроші справжнім вченим і найкращим лабораторіям через прозорий конкурс під контролем топових українських вчених.

"П'ять років після Майдану українські вчені звертають увагу на розмах псевдонауки в Україні, плагіат і псевдонауку в дисертаціях людей, що займають високі посади в державному апараті", - розповіли учасники акції.

Активісти також вважають, що Міносвіти займає пасивну позицію в питанні реформування науки, а знищення української науки загрожує економіці, іміджу та нацбезпеці України.

"Ми запитуємо уряд і прогресивну частину суспільства: що буде експортувати Україна - ракетні двигуни чи насіння? Чим ми будемо захищатися від російських бойових ударних безпілотників - бойовими роботами чи кулеметом Дегтярьова? Чим буде пишатися Україна майбутнього - місячною космічною станцією чи найбільшим вареником в світі?", - йдеться на сторінці події в Фейсбук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram